Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност на бронхиалното дърво, и е следствие различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя или при провокиращ момент, възниква реакция, при която става запушване и дишането се затруднява.
 
Макар да има медикаменти, които да управляват симптомите на заболяването, за него не съществува лечение. Затова е важно засегнатите да предприемат стъпки за предотвратяване на астматичните пристъпи
 

Алкохолът и астмата...

Алкохолът често се спряга за допринасящ фактор за отключването симптомите на астма. Въпреки това изследователите все още не са събрали значителен брой проучвания по отношение на специфичната връзка между алкохола и астмата
 
Едно от най-големите проучвания в тази област е публикувано през 2000 г. в The Journal of Allergy and Clinical Immunology. За неговите цели австралийските изследователи набират повече от 350 души, които са помолени да попълнят въпросници, в които да предоставят информация относно факторите, свързани с алкохола, които отключват алергия
 
33% от участниците съобщават, че алкохолът е отключил астматичен пристъп най-малко два пъти. Установява се още, че виното е особено алергенно, а началото на повечето свързани с алкохола симптоми на астма започват в рамките на час след консумацията на напитката. Повечето от симптомите на астма, за които засегнатите съобщават, са леки до умерени като тежест.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите подчертават два компонента в алкохолните напитки, които се оказват особено алергенни и могат да допринесат за астматичен пристъп – сулфити и хистамини
 
Сулфитите са консервант, който обикновено се използва в производството на вино, но може и да бъде добавено в други видове храни. Хората с астма често са особено чувствителни към ефектите на сулфитите. 
 
Хистаминът се образува по време на ферментацията на алкохола и може да се открие във всички видове алкохолни напитки. На това вещество се дължи алергичната реакции. Не случайно при алергия се употребяват медикаменти, наричани „антихистамини“.