Благодарение на полезните си съставки фъстъците намират приложение при възстановяването на организма от различни здравословни проблеми, като туберкулоза, обща физическа отпадналост, недохранване.
Фъстъкът е едногодишно растение, което принадлежи към растенията от семейство Leguminosae или Fabaceae. Латинското му име е Arachis hypogaea. За разлика от другите представители на семейството, фъстъкът се развива под земята.
Фъстъците са ценна маслодайна култура с високо съдържание на мазнини, белтъци, въглехидрати, цинк и витамини В1, В3, Е.
Витамините, намиращи се във фъстъка, са полезни за нервната система и имат протективен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания и формирования на ракови клетки.
Цинкът играе важна роля за изграждането на протеините и обновяването на тъканите.
Консумацията на сурови фъстъчени ядки се препоръчва за родилки с цел увеличаване на отделянето на кърма.
Студено пресовано фъстъчено масло се използва като мехлем за лечение на хемороиди.
Капването на няколко капки прясно фъстъчено масло в ушите помага при оталгия или ушни инфекции.
Фъстъченото масло може да се използва и като маска за лице с цел премахване на кожни петна и акне. Лекува и напукани устни, като ги прави по-гладки и меки.
Консумацията на фъстъци не е препоръчителна за хора, страдащи от артрит или имащи стомашно-чревни проблеми.
Ако сте нервни – хапвайте фъстъци!
Puls.bg
|
| 0

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
Още по темата:
Коментари (0)
Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.
Няма изказани коментари.
Още от Диети
Множество доказателства за витамин D, С и цинк
Какви проблеми предизвикват високите нива на естроген?
Диета при остеопороза
Защо е важно балансираното хранене при менопауза?
Различни продукти са токсични за кучетата