Благодарение на полезните си съставки фъстъците намират приложение при възстановяването на организма от различни здравословни проблеми, като туберкулоза, обща физическа отпадналост, недохранване.


Фъстъкът е едногодишно растение, което принадлежи към растенията от семейство Leguminosae или Fabaceae. Латинското му име е Arachis hypogaea. За разлика от другите представители на семейството, фъстъкът се развива под земята.


Фъстъците са ценна маслодайна култура с високо съдържание на мазнини, белтъци, въглехидрати, цинк и витамини В1, В3, Е.


Витамините, намиращи се във фъстъка, са полезни за нервната система и имат протективен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания и формирования на ракови клетки.


Цинкът играе важна роля за изграждането на протеините и обновяването на тъканите.


Консумацията на сурови фъстъчени ядки се препоръчва за родилки с цел увеличаване на отделянето на кърма.


Студено пресовано фъстъчено масло се използва като мехлем за лечение на хемороиди.


Капването на няколко капки прясно фъстъчено масло в ушите помага при оталгия или ушни инфекции.


Фъстъченото масло може да се използва и като маска за лице с цел премахване на кожни петна и акне. Лекува и напукани устни, като ги прави по-гладки и меки.


Консумацията на фъстъци не е препоръчителна за хора, страдащи от артрит или имащи стомашно-чревни проблеми.