Времето на ягодите поотмина, но не е късно да научим с какво още този червен плод е полезен за здравето. Ежедневната консумация на ягоди, оказва се, че подобрява когнитивната функция, тоест онези способности на мозъка, на които дължим мисленето, решаване на проблеми и задачи, паметта и бързината да се случва всичко това. И до тук ползите от дребния плод не спират. Изследователи установяват, че консумацията на ягоди е свързана с по-ниско кръвно налягане и повишен антиоксидантен капацитет.

 

Тези резултати са представени пред годишната среща на Американското дружество по хранене тази година Nutrition 2023 от изследователски екип на Щатския университет на Сан Диего. Проучването е двойно-сляпо, плацебо, проведено с участието на 35 души на възраст от 66 до 78 години, финансирано от California Strawberry Commission.


 

Участниците в него са взимали в продължение на 8 седмици по 26 грама лиофилизирани ягоди на прах дневно, което е еквивалент на две порции от плода. Проучването използва предишни изследвания, демонстриращи сърдечносъдовите, метаболитни и когнитивни ползи за здравето от консумацията на ягоди.

 

В края на работата си изследователите правят изводите, че скоростта на когнитивната обработка при участниците се е повишила с 5,2%, систолното кръвно налягане при тях е намаляло с 3,6%, а общият антиоксидантен капацитет се е подобрил с цели 10,2%.

 

Ползите на ягодите не спират до тук, допълнително и талията на участниците е намаляла с 1,1%, което макар и да изглежда незначително е показателно колко смислена може да бъде диетата, богата на ягоди за различни цели и приоритетите на различни групи хора.

 

По думите на главния изследовател проф. Ширин Хушманд резултатите демонстрират, че ягодите са полезен плод за сърцето, след като повлияват благоприятно рисковите фактори за здравето му като хипертония, освен за талията и хубава визия. 

 

Подобна констатация не е изненада, и при предишни клинични проучвания е намерена връзка между консумацията на ягоди и подобряването на няколко маркера за сърдечносъдови заболявания, включително намален общ и лош LDL холестерол и кръвно налягане.

 

Ягодите са богати на биоактивни съединения, осигуряващи редица ползи за здравето, не само за сърцето. С консумацията им могат да се покрият дневните нужди на организма от витамин С - достатъчно е да се хапнат 8. Освен това в тях се съдържа биохимикал – пеларгонидин, който се свързва с намален риск от болест на Алцхаймер, по данни от проучване на университета Ръш. Те съдържат много витамини и минерали, от които тялото се нуждае като витамин А, магнезий, калий и фолат (витамин B9).

 

Известно е, че ягодите съдържат голямо количество антиоксиданти, включително полифеноли и фитостероли. Полифенолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, а фитостеролите спомагат за понижаване нивата на холестерола.

 

Предишни проучвания показват, че горските плодове като цяло помагат за облекчаване на възпалението и оксидативния стрес, които са причина за редица заболявания, както и че са от голяма полза за здравето на определени органи и системи като сърдечносъдовата, имунната и нервната, и конкретно, микробиома на червата.

 

Освен че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и деменция, ягодите са от плодовете с протективен ефект срещу рак.

 

Експертите препоръчват възрастните да ядат по купа и половина – две плодове ежедневно и спирайки се на ягодите да хапват по осем, равняващи се точно на една порция (купа), за да имат търсения ефект за здравето.

 

Референции:
https://nutrition2023.eventscribe.net/fsPopup.asp?PosterID=578748&Query=hooshmand&mode=posterInfo