Лято е. Топло е. И поне през деня заради жегата едва ли може да ни се яде шоколад? Той е мазен, сладък, зареждани с твърде много енергия, която няма как да изгорим веднага, още повече условията не предполагат да го консураме където и когато искаме. Може би...


За любителите на шоколада едва ли има някакъв претекст, който може да ги откаже от сладкото изкушение, още повече, че то е източник на ендорфини и настроение, което, уви, дори лятото невинаги може да ни предложи. Пък вечер, когато захладнее, точно, когато е най-неподходящо да се заредим с калории, точно тогава е много възможно да се отключи желание за какаовата сладост.


Многократно е споменавано, че черният шоколад може да е полезен, когаго все пак се консумира с мярка, и че млечният шоколад и още повече белият не могат да добавят ползата на полифенолите от какаото за организма ни, тъй като те все пак трябва да се съдърат в някакво ефективно количество.Ще си кажете: е, кой ли обича черен шоколад, освен дамите и то не всички? Но все пак вариантът да можем да хапваме шоколад, макар в малки количества и макар горчив е по-добър, отколкото да го обявим за тема табу.


Ето, и от съвсем ново изследване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology преди два дни, при това от голям мета-анализ, се заключава, че консумацията на шоколад има връзка с намаления риск от коронарна артериална болест. Консумацията на шоколад има благоприятен ефект върху кръвното налягане и ендотелната функция.


Метаанализът прави преглед на 6 проучвания, чийто период на провеждане е близо 9 години, а числеността на включените възлиза на 336 289 души, общо при които се споменава за наличието на 21 777 заболявания. Част от тези заболявания са били 14 043 случая на коронарна артериална болест, 4667 на инфаркт, 2735 инсулт и 332 на сърдечна недостатъчност, тоест научният труд е сериозен. Данните са били на жители на САЩ, Щвеция и Австралия. 


При консумация на шоколад минимум по веднъж седмично или 3,5 пъти месечно се намира 8% понижен риск от коронарна болест на сърцето


Според учените протективният за сърцето ефект се дължи на първо място на флавоноидите в шоколада, като епикатехин, катехин и процианидини, за които отпреди се знае, че намялват размера на инфакта на миокарда и агрегацията на тромбоцитите и подобряват ендотелната функция. После, метилксантините в черното изкушение оказват благоприятно влияние върху сърдечносъдовата функция, а полифенолите улесняват синтеза на азотен оксид, което има отношение с кръвното налягане и накрая, стеариновата киселина също намалява средния обем на тромбоцитите.


Въпреки че всичко това изглежда твърде сложно за един неучен, едно е ясно, че консумацията на черен шоколад веднъж седмично наистина може да има полезно действие за сърцето, но при условие, че с количеството му не се прекалява и не се забравя, че мазнините и захарта в него не могат да бъдат компенсирани дори от високо над 60% какаово съдържание.


При консумация на 25 г черен шоколад седмично можем да търсим добър ефект върху кръвното налягане, стойностите на холестерола, подобряване на концентрацията и въобще на когнитивната функция на мозъка, така също и на намаляване на възпалителните процеси в организма и подобряване на инсулиновата чувствителност на тъканите. Възможно е и от млечния шоколад да има някаква здравословна полза, но такава се намират по изключение и изследванията не са достатъчно категорични. Ползи от белия шоколад, дори и противоречиви, не са документирани.


Естествено, освен споменатите полезни нутриенти, черният шоколад съдържа редица минерали като желязо, манган, магнезий, калций, мед и други, но техните количества в парченцето, което можем да си позволим за здраве на седмица са незначителни по отношение на дневните ни потребности от тях.

 

Източник: 

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487320936787