Хипертонията е често срещано заболяване в световен мащаб, но е водещ фактор, който може да бъде контролиран, с което да се осигури превенция на сърдечносъдовия риск. Въпреки че високото кръвно налягане изисква медикаментозна терапия, някои промени в начина на живот и хранене могат да осигурят ефективен контрол на хипертонията и да предоставят множество ползи за здравето на сърцето. Ето кои храни е важно да включим в диетата си за по-добър контрол на високото кръвно налягане:

 • Цитрусовите плодове имат благоприятно съдействие за понижаване на кръвното налягане. Те са ценни източници на витамини, минерали и растителни вещества, които благоприятстват сърдечносъдовото здраве. Проучване, проведено в Япония, е показало, че ежедневната консумация на лимонов сок, съчетана с често ходене и физическа активност, осигурява понижаване на систолното кръвно налягане, което се дължи на високото съдържание на лимонена киселина и флавоноиди.
   
 • Мазните риби са ценен източник на Омега-3 мастни киселини. Те са от ключово значение за понижаване на кръвното налягане и процесите на възпаление. Това допринася за намаляване на нивата на оксилипините - вещества, които имат изразено съдосвиващо действие. Скорошно проучване е показало, че високите нива на Омега-3 мастни киселини в кръвта значително понижават стойностите на систолното и диастолното кръвно налягане и понижават риска от хипертония.
   
 • Тиквеното семе е ценен източник на множество хранителни вещества, които осигуряват контрол на хипертонията. Такива са магнезият, калият и аргининът - аминокиселина, която е необходима за производството на азотен оксид. Той има важно значение за релаксацията на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Някои проучвания са показали, че приемът на 3 грама масло от тиквено семе на ден в рамките на 6 седмици води до значително понижаване на систолното кръвно налягане.
   
 • Бобът и лещата съдържат фибри, магнезий и калий, които са важни за контрол на кръвното налягане.
   
 • Морковите са богати на фенолни съединения, които имат ценни свойства за осигуряване на релаксацията на кръвоносните съдове и понижаване на процесите на възпаление в организма. Всичко това допринася за контрол на кръвното налягане. Ползите от морковите са още по-значителни когато се консумират в сурово състояние. Проучване, проведено с 2 195 участници на възраст между 40 и 59 години е показало, че консумацията на сурови моркови води до значително понижаване на кръвното налягане.
   
 • Целината има полезно действие за контрол на хипертонията, тъй като съдържа фталиди, които осигуряват релаксация на кръвоносните съдове. За разлика от морковите, ползите от целината се осигуряват когато тя се консумира приготвена.
   
 • Броколите имат важни ползи за съдречносъдовото здраве. Те са богати на антиоксиданти, които допринасят за понижаване на кръвното налягане и благоприятстват функцията на кръвоносните съдове чрез повишаване на концентрацията на азотния оксид. 
   
 • Лененото семе осигурява високи количества магнезий, калий и фибри. Консумацията на сурово ленено семе в рамките на 12 седмици или повече значително допринася за понижаване на кръвното налягане.
   
 • Червеното цвекло осигурява релаксация на кръвоносните съдове и контрол на хипертонията. Ползите от него са най-значителни когато се консумира в приготвено състояние.

 

Референции:


https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-blood-pressure#16.-Beets,-beet-greens,-and-beet-juice