Мазнините около талията са проблем, с който всеки би могъл да се справи, благодарение на правилното хранене. Давид Зинченко, който е автор на книгата „Яж това, не това“, съветва каква стратегия да използваме по отношение на храненето, за да се отървем от неприятните тлъстинки - особено актуален проблем след изминалите празници. 
 
Методът, който Зинченко използва, работи в три насоки: 
  • Редуцира подуването на корема, като намалява приема на сол, млечни продукти и изкуствени подсладители.
  • Помага на червата като „храни“ добрите микроби. По този начин червата са балансирани, а възпалителните процеси са понижени. 
  • Благодарение на постни протеини, здравословни мазнини и фибри, се подсилва метаболизмът.
 
Ключът на програмата е да се „изключат“ гените на мазнините, което автоматично редуцира нежеланите тлъстинки. А ето и кои храни могат да постигнат това...
 
1. „Напитки против мазнини“. Такива са растителните смутита, както и напитките, включващи протеини, здравословни мазнини, фибри и съдържащи антиоксиданта ресвератрол. Той може да се намери в червените плодове, особено тъмните сортове грозде, фъстъченото масло и черния шоколад.
2. Яйца. Те съдържат холин. Според учените холинът има свойството да „изключва“ гените, които допринасят за натрупването на мазнини
3. Червени плодове. Колкото по-тъмен е червеният цвят, толкова по-ефективен е плодът по отношение на свойството му да влияе на споменатите гени.
4. Зехтин. Той, заедно с други здравословни мазнини, помага за контролиране на глада. 
5. Боб, ориз, овес - работят с бактериите в червата, което допринася за деактивиране на гените, свързани с диабета. Овесените ядки са добър вариант за закуска и старт на деня.
6. Допълнително растителен протеин. Той може да се открие в соята, грахът, ядки и семена. Такъв пример са бадемите и слънчогледовите семки. 
NEWS_MORE_BOX
 
7. Постно месо - влияе ползотворно на метаболизма. Такова месо са пилешките гърди, но без кожа, бялото пуешко месо, крехкото говеждо месо. 
8. Листни зеленчуци, зелен чай и светлите зеленчуци. Те помагат за понижаване на възпаленията, както и за „изключване“ на гените, отговорни за натрупването на мазнини. 
9. Подправките. Сред тях са канелата, джинджифилът и дори черният шоколад. Всички те атакуват мастните натрупвания.