От детската песничка за зеленчуците, през неуморното говорене на хранителните експерти за нуждата от консумация на жива храна, до изкушаващите вегетариански рецепти на кулинарните блогъри – темата за неизменното присъствие на пресните плодове и зеленчуци в дневното меню е винаги актуална.


На фона на това изобилие от информация, още през 2003 г. британски хранителни специалисти стартират кампания, основана на препоръка на Световната здравна организация (СЗО), която насърчава консумацията на плодове и зеленчуци пет пъти дневно. С други думи човек трябва да похапва около 400 грама зеленчуци и 300 грама плодове дневно, разпределени в пет порции.


Още тогава екипът във Великобритания установява, че по-голямата част от възрастните в изследването не са сигурни колко порции плодове и зеленчуци трябва да се консумират, а днес - 16 години по-късно, същия екип публикува нов доклад, според който едва 31% от хората на възраст между 19 и 64 години консумират своите пет порции жива храна на ден.Данните от доклада за здравните и хранителни добавки - (HSIS) State of the Nation: Dietary Trends in UK - 20 Years on, сочат още, че 86% от хората не знаят колко плодове и зеленчуци трябва да присъстват в дневното им меню, като само един от всеки трима възрастни получава препоръчителното ниво на витамини и минерали от храната, която консумират обичайно. За подрастващите между 11 и 18 години процентът в това отношение е едва 8, допълват учените.


Специалистът по здравословно хранене и един от авторите на изследването д-р Ема Дербишир смята, че резултатите са „истинска причина за безпокойство“. „Ниският прием на всички тези хранителни вещества уврежда мозъчната функция и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, костни проблеми и влияе върху продължителността на живота“, предупреждава д-р Дербишир.


Според професора по невробиология от Кардифския университет и съавтор на изследването Робърт Пикард ниската ежедневна консумация на пресни плодове и зеленчуци крие най-висок риск за по-възрастните хора, при които тялото по-трудно извлича полезните вещества от храната.
Според проучването, цитирано от Independent, през последните 20 години непрекъснато намалява и приемът на много витамини и минерали.

 

Например приемът на витамин А е спаднал с 21%, а на витамин D - с 22%. Хората приемат калций с 10 на сто по-малко, а приемът на калий е спаднал с 4%. Ниска е и консумацията както на мазна риба, така и на иначе популярните фибри.

 

На европейската трапеза

Българите обичайно са поставяни на последните места в ЕС по консумация на плодове и зеленчуци – едва 4% от сънародниците ни успяват да набавят дневната доза жива храна в менюто си. По данни на Евростат под 15% са и европейците, които консумират препоръчителната порция, като хората, които не хапват никакви плодове и зеленчуци в Съюза са около 30%.