Безалкохолните напитки и изкуствените плодови сокове са сред най-популярните и предпочитани питиета, но всички знаем, че те имат неблагоприятен ефект върху здравето, поради съдържанието на изкуствени консерванти, захари и много калории.

Всяка година в световната търговска мрежа се появяват около 1000 нови напитки, повечето от които представяни като здравословни. Ако нямат хранителна стойност обаче, те единствено ни зареждат с мазнини и калории, подчертават експерти.

Има няколко вида напитки, които употребявани с пълноценна храна, спомагат поддържането на перфектно здравословно състояние.


1. Вода
Водата е най-примитивният избор на течност. Тя ни е необходима за правилното функциониране на бъбреците, мозъка и сърцето. Правилната хидратация помага да запазим ставите и мускулите здрави и силни. Приемът на достатъчно вода ни помага и за намаляването на теглото, като потиска апетита и ускорява метаболизма. Специалистите препоръчват да пием по 8 чаши вода на ден.


2. Кафе
Кафето е здравословна напитка, ако се консумира умерено – до 2 чаши на ден. Изследвания показват, че кофеинът има протективен ефект срещу болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, някои форми на сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво.

Последните изследвания сочат, че пиенето на умерени дози кафе след тренировка може да намали болките в мускулите с до 48%.3. Мляко
Млякото – любима напитка на деца и възрастни. Калцият в млечната напитка не само допринася за укрепване на костите, но и за разграждането на мазнините, складирани в мастните клетки в организма.

При спазването на диетичен режим, препоръчително е да се избягва съдържанието на мазнини в млякото и да се консумира обезмаслено.


4. Зелен чай
Зеленият чай е богат на минерали и антиоксиданти, които спомагат стимулирането на метаболизма, отпускането на мозъка, здравето на сърцето, и контролиране на проблеми като екзема и диабет.

Според научни изследвания, флавоноидите и полифенолите, които се съдържат в зеления чай, помагат за повишаване на имунитета до забележителни нива. Друга негова съставка – катехинът, пък предотвратява сънливостта и има антистресов ефект.


5. Плодов фреш
Че плодовете и зеленчуците са полезни за здравето, спор няма. Приготвянето на фреш от тези натурални продукти е добра възможност да се възползваме от витамините и минералите, които се съдържат в тях. Това, обаче, не се отнася за изкуствените плодови сок. Съставът на повечето от напитките, независимо от цената на която се продават в търговската мрежа, включва повишено ниво на захар и консерванти. 


6. Суроватка
Млечната суроватка е една от най-натуралните напитки и идеално лятно питие. Има подсилващ и тонизиращ ефект. Получава се при денатурация на млякото при пресичане на мазнините и белтъчините.

Суроватката съдържа калций, витамини В комплекс, калий и фосфор. Полезна е за дейността на храносмилателната система.


7. Лимонада
Лимонът е един от най-добрите източници на витамин С. Затова лимонадата, приготвена от прясно изцедения цитрусов плод, подпомага укрепването на имунната система.

Консумирана сутрин, напитката ни ободрява и зарежда с енергия за целия ден.


8. Червено вино
Червеното вино е здравословна напитка, която обаче изисква умерена консумация. Тъй като съдържа ценни антиоксиданти, специалистите препоръчват да изпиваме по чаша вино на ден.

Редица изследвания доказват, че червеното вино е полезно най-вече за сърцето. Спомага увеличаването на нивото на добрия - HDL холестерол и предотвратява съсирването на кръвта.