Ярко жълтият цвят не е единствената причина, заради която е хубаво да слагаме куркума в повечето ястия. Подправката има много полезни свойства. Тя се използва в индийската, персийската и тайландската кухня за приготвяне на сладки и солени ястия, но намира широка употреба и сред хората, практикуващи аюрведа. 
 
Подправката съдържа химикал, наречен куркумин, който има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Той обаче не се абсорбира добре от тялото, затова е препоръчително да се яде в комбинация с черен пипер. 
 
Ето 8 ползи на куркумата за здравето, които ще ни накарат да я употребяваме по-често:

 

Бори се с възпалението

Възпалението е естествена и основна функция на нашето тяло за предотвратяване на заразяване с патогени. Но хроничното възпаление може да бъде опасно за тъканите. Куркуминът, като биоактивен агент, насочва възпалителните пътища чрез блокиране на молекулата, която е отговорна за дегенеративните и сърдечни заболявания.
 

Предотвратява рака


Много изследвания показват, че куркумата е ефективно средство в борбата с рака. Тя може да предотврати разпространението на рака на гърдата в белите дробове, да ограничи растежа на рак на кожата и простатата и дори да намали страничните ефекти на химиотерапията. Куркуминът намалява растежа на нови кръвоносни съдове в туморите и така спомага за намаляването на раковите клетки. Проучване, в което са участвали 44 мъже с лезии в дебелото черво, които могат да се превърнат в рак, показва, че 4 грама куркумин на ден може да намали броя на лезиите с 40% само за 1 месец.
 

Детоксикира черния дроб

Според изследване на Медицинския университет Грац в Австрия, куркумата може да забави увреждането на черния дроб. Това става благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти, което спомага за детоксикацията на органа.
 

Намалява болката

Подправката е естествено обезболяващо средство. То спомага за премахване на болката, причинена от навяхвания, изгаряния и натъртвания. Това е така защото куркуминът активира опиоидната система в тялото, което действа като болкоуспокояващ отговор.
 

Помага при артрит

Възпалението на ставите и артритът могат да бъдат облекчени благодарение на противовъзпалителни съединения, съдържащи се в куркума. Ново проучване показва ефекта от лекарствата с куркумин върху 45 пациенти с ревматоиден артрит. Най-голямо подобрение има в групата, която приемала куркума, при това без никакви странични ефекти.
 
NEWS_MORE_BOX

Забавя стареенето

Куркумата е подправката, която забавя стареенето, помага и за предотвратяване на Алцхаймер. Това се дължи на куркуминът, който намалява натрупването на протеинови възли или плака в мозъка.
 

Гони депресията

Няколко проучвания, проведени в Китай, показват, че куркуминът е много ефективен антидепресант. Едно от тях разглежда поведението на 60 пациенти и установява, че куркуминът усилва производството на допамин и серотонин, а също така влия добре и на хипокампуса, който игра важна роля за паметта и контрола над мозъка по време на депресия.
 

Намалява риска от сърдечни заболявания

Куркуминът в подправката подпомага функцията на лигавицата на кръвоносните съдове. Нейната дисфункция може да доведе до сериозни сърдечни проблеми, съсирване на кръвта и дисбаланс в кръвното налягане. Проучване на 121 пациенти, подложени на операция за поставяне на байпас на коронарната артерия, показва, че групата, на която е давана куркума, има 65% по-малък шанс за развитие на инфаркт.