Ниската плътност на костната маса води до заболявания на костите, например остеопороза. За да бъдат костите здрави, е добре всекидневно да се приемат храни, съдържащи калций, калий и магнезий.

 

1. Сладък картоф


Според диетолозите, ако не се консумира редовно магнезий и калий, може да се влоши състоянието на костите, а сладкият картоф е източник и на двата минерала. Той съдържа 542 мг магнезий и 542 мг калий.

 

2. Яйчен белтък

Белтъците на яйцата са много богат източник на калций. Поради тази причина специалистите препоръчват да се консумира поне 1 яйце дневно. Жълтъкът също съдържа калций и други компоненти, които са от важно значение за поддържането  на костите здрави.

 

3. Бадеми

Бадемите са едни от най-богатите на калций ядки. Те съдържат също магнезий, необходим за укрепване на костите. Включването на бадемово масло също може да се превърне в бърз източник за получаване на двете хранителни вещества.

 

4. Сушени смокини

Консумирането на около 5 сушени смокини дневно може да осигури на тялото около 10% от дневните нужди калций. Яденето на сурови смокини също може да допринесе за набавяне на минерала.

 

5. Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци осигуряват 200 мг калций, което е 20% от дневните нужди. Те са богати и на витамин К, който е ефективен за предотвратяване на остеопороза. Сред зелените листни зеленчуци са спанак, маруля, китайско зеле и т.н.

 

6. Тофу

Тофу е растителен протеин, осигуряващ на тялото магнезий и калций. Поради това, че не съдържа мазнини, може да се консумира ежедневно, като се добавя към супи, салати или основни ястия.

 

7. Тахан

Таханът е обогатен с магнезий и калций, които забавят остеопорозата и свързаните с възрастта проблеми с костите. Той е добър за хора, които са алергични към млечни продукти, тъй като съдържа огромно количество калций.

 

8. Грейпфрут

Цитрусът е богат на витамин С, но също консумирането му е свързано с осигуряване на минералите калций и манган. Той съдържа хранителни вещества, подобряващи състоянието на костите и предотвратяващи рисковете, свързани с фрактури.