Някои храни позволяват да се елиминират по-лесно токсините от организма, тъй като стимулират функцията на ключовите за този процес органи - бъбреци, черен дроб, черва и бял дроб. Ето защо е важно да включим някои от следващите храни в диетата си за пречистване на организма.

Артишок

Артишокът е зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти. Той е ценна съставка за пречистване на черния дроб и елиминиране на вредните мазнини. Високото съдържание на фибри - както разтворими, така и неразтворими, го прави отличен помощник за улесняване на храносмилането, изчистване на мазнините от коремната област и по-бързо усещане на ситост.


 

Броколи

Броколите са богати на витамин С и фибри. Това е от важно значение за пречистване на червата. Могат да се консумират в различна форма: настъргани, сурови, печени, приготвени на пара и по всякакъв друг начин. При чувствителен стомах се препоръчва бланширане и термична обработка, за да се избегне дразненето.

 

Цвекло

Цвеклото е ценен източник на антиоксиданти, сред които метионинът, който благоприятства отделянето на токсини от организма. Освен това, то съдържа бетанин, който позволява по-добро усвояване и елиминиране на мастните киселини, които, при натрупване в прекомерни количества, водят до нарушена функция на черния дроб и развитие на чернодробна стеатоза.

 

Лимон

Лимонът е цитрус, богат на витамин С и антиоксиданти. Той допринася за ефективно дрениране на жлъчния мехур, стимулира производството на жлъчен сок и пречиства черния дроб. Ето защо е подходящо да консумираме сок от лимон, разтворен в чаша хладка вода, редовно или след периоди на по-висока консумация на храна. При чувствителен стомах е необходимо да се консумира с повишено внимание, тъй като киселинността може да има дразнещо действие.

 

Зеле

Зелето е богат източник на серни съединения - глюкозинолати. Те благоприятстват освобождаването на ензими и аминокиселини, които елиминират токсините. Въпреки това, зелето трябва да се съчетава с други храни или мазнини, тъй като, консумирано самостоятелно, не осигурява балансиран прием на хранителни вещества и повишава апетита.

 

Ябълки

Ябълките са ценен източник на фибри и антиоксиданти. Те стимулират функциите на храносмилателната систима и допринасят за елиминиране на токсините, които се натрупват при прекомерна консумация на храна. Освен това, те са богати на пектини, които допринасят за по-бързо постигане на чувство на ситост. Това е важно при спазване на диети с цел пречистване на организма, които са с по-ниско съдържание на калории.

 

Марули

Марулите са богати на витамини и минерали. Те съдържат витамин В9 - фолиева киселина, която има ключово значение за възобновяване на всички клетки на организма.

 

Киви

Кивито е богато на витамин С и витамин Е, които са важни съставки за поддържане на здрава кожа и протеводействие на признаците на стареене. Освен това, съдържанието на фибри в кивито е значително, което допринася за подобряване на храносмилането и улесняване на детоксикацията.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=aliments-detox-express