Лимоните са безупречния завършек на всеки летен коктейл или дресинг към любимата витаминозна купа салата. Супер силите на жълтите цитруси са добре известни – отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система и има и антибактериални свойства. Богатството на антиоксиданти в любимите лимони пък се бори със свободните радикали и подпомага тялото в битката с остаряването.


Но лимоните също имат някои неочаквани приложения в кухнята, с които животът би бил една идея по-приятен. Ето седем идеи, как този любим плод може да реши най-сложните дилеми в кухнята и да помогне в стремежа към по-добро хранене:


1. Плодове и зеленчуци в кафяво


 

Лимоновият сок предотвратява появата на отблъскващото покафеняване по нарязаните вече плодове и зеленчуци. Няколко капки лимон правят чудеса с авокадото, ябълките, бананите и обелените сурови картофи. Това е така, защото цитрусът е достатъчно кисел за да предотврати окисляването, виновно да неприятния кафяв цвят на зеленчуците и плодовете.


2. Помощ! Лепкав ориз


Кой новак в кухнята не е готвил ориз на буци? А знаете ли, че добавянето на няколко капки лимонов сок към водата, в която ври ориза, помага да се предотврати слепването на ориза? Опитайте.


3. Лимонова кора в кафявата захар


Сокът не е единствената полезна част на лимона. Нейната влажна и ароматна кора може да направи чудеса в кухнята. Добавянето на резен кора (с напълно извадената пулпа) в кутията или буркана с кафява захар например, ще попречи на овлажняването и образуването на твърди буци.


4. Отново хрупкава маруля


Увехналата маруля е ужасна гледка. Но малко лимонов сок и вода могат да върнат листата към живот. Нужно е само марулите да бъдат накиснати в купа със студена вода и половин чаша лимонов сок, и да преседят в хладилник за около час. Листата ще бъдат съживени и готови за консумиране.


5. Твърдо сварени яйца


И на най-перфектния готвач се случва да „изпусне“ на котлона твърдо сварените яйца. Оказва се, че лимонът може да помогне и в тази чуплива ситуация – ако още преди варенето яйцата бъдат намазани с лимонов сок не само няма да се напукат, но и ще се обелят много по-лесно.


6. Крехко месо


Лимоновият сок е страхотен за приготвянето на различни видове меса. Киселинността на цитруса леко разгражда протеиновите влакна в месото, оставяйки го крехко и вкусно.


7. Лимон вместо сол


Хранителните експерти са категорични, че лимона може да замести солта в порция риба и морски дарове. Той придава аромат и чудесен вкус на ястията, а това е идеален вариант за хората с високо кръвно налягане и за всеки, който иска да се храни здравословно.