Цитрусите са само част от плодовете, които ни дават свежест през лятото. Приемаме ги под формата на скове и фрешове, нарязани на парченца, в различни смутита или десерти. Те имат много полезни вещества, които подобряват нашето здраве. 
 
Цитрусовите плодове растат по дървета и храсти. Някои от тях са хибриди от три основни дървета като: мандарина, помело и лимон. Ако обичате да ядете, портокали, лимони, грейпфрути или други цитруси, ето какво трябва да знаете за тях:

Предпазват сърцето

Тези плодове са пълни с флаваноиди, които са силни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в организма. Консумацията на цитруси предпазва от сърдечен удар и подобрява обръщението на кръвта в артериите. Те са носители на добър холестерол и предотвратяват образуването на лошия холестерол. 

Лекуват кожата отвътре 

В тях има високо съдържание на витамин С. Един портокал съдържа над100% от неговата препоръчителна дневна доза, а някои сортове дори много повече. Той помага на нашето тяло при заздравяването на рани и участва в образуването на клетки, които свързват нашите кости, сухожилия и връзки. Витамин C също така участва в абсорбацията на желязо от храната, която консумираме, помага и при лечението на настинки. 

Богати са на фолиева киселина


Фолиевата киселина, съдържаща се в плодовете, помага на тялото ни да синтезира ДНК. Също така ги свързват с намаляването на риска от развитие на депрсесия или болест на Алцхаймер. 

Участват в топенето на мазнини

Цитрусите съдържат голямо количество водноразтворими и неразтворими фибри, които се борят с мазнините. Плодовете също се препоръчват при запек, а по-специално грейпфрутът е полезен за намаляване на талията и отслабване като цяло. 
 
NEWS_MORE_BOX

Регулират кръвната захар

Цитрусите спомагат за регулиране на кръвната захар и поддържането на нисък глекимичен индекс. Ако искаме да добавим повече цитруси в менюто ни през лятото, е по-добре да ги приемаме нарязани, а не под формата на сокове, фрешове или смутита. Повечето от тях имат добавени захари, освен ако не си ги приготвим сами вкъщи. 

Помагат ни да живеем по-дълго

Проучване показва, че жени и мъже на средна възраст, които ядат по два пъти на ден цитруси на седмица, могат да удължат своя живот, в сравнение с тези, които консумират плодовете в по-малки количества и не толкова често.