Ягодите са едни от най-популярните плодове. Те са основно пролетен  и летен плод, но се предлагат и замразени ягоди, които могат да се закупят през цялата година и да се консумират, без да се загуби свежестта им. Техният примамлив външен вид, свеж аромат и сладък вкус слагат плода сред най-хапваните, но ягодите носят и много ползи за организма. Ето 7 от тях:

 

1. Антиоксиданти


Едно от най-важните полезни свойства на ягодите е наличието им на антиоксиданти. Сред плодовете те са един от най-големите източници на тези вещества. Антиоксидантите могат да забавят и спрат оксидативния стрес и да отстраняват зловредни окислителни агенти в организма. Оксидативният стрес е термин, описващ състояние на прекомерно образуване на свободни радикали в организма, и може да повиши риска от сърдечно или раково заболяване. Антиоксидантите неутрализират тези свободни радикали и работят против оксидативния стрес.

 

2. Витамин С

Най-ефективният антиоксидант в една ягода е витамин С. Проучвания сочат, че консумирането само на една купичка ягоди ще достави необходимата доза витамин С за деня. Витамин С е свързан и със здравето на имунната система и е от съществено значение за организма  вещество.

 

3. Намален кардиометаболичен риск

Резултати от проучване за антиоксиданти сочат за понижен риск от сърдечни заболявания при консумация на ягоди. При проучвания, в които в продължение на четири седмици са били консумирани ягоди, нивото на антиоксиданти е скочило, и рязко са паднали нивата на възпаление, свързани с кардиометаболитните рискове. Открита е и връзка между консумацията на ягоди и намаления риск от диабет заради свойството на плода да понижава инсулиновата резистентност на организма - повишената инсулинова резистентност е свързана с развитието на диабет тип 2.

 

4. Намален риск от деменция

Ягодите подобряват здравето на мозъка. Влошаването на когнитивните способности е опасно за доброто качество на живот и често идва със съпътстващи заболявания като артрит, диабет или сърдечни болести. Консумацията на ягоди е свързана с намален риск от болест на Алцхаймер и според проучване, публикувано в Nutrients, може да забави когнитивният упадък.

 

5. Понижени нива на холестерол

Високият холестерол е често срещано състояние, което може да доведе до проблеми със сърцето или инсулт. Включването на ягоди в диетата може да спомогне за нормализирането на нивата на холестерол, сочи друго изследване, публикувано в Nutrients.

 

6. Противовъзпалително вещество

Хроничното възпаление предразполага към ракови и сърдечни заболявания, диабет и други. Един вид антиоксиданти, наречени флавоноиди, може да предотврати тези рискове. Пигментът антоцианин, който придава на ягодите характерния им червен цвят, също има анти-възпалителни свойства.

7. Пребиотик

Освен заради витамин С и другите антиоксиданти, ягодите са полезни и защото представляват пребиотик. Пребиотиците са вещества, които са полезни за бактериите в чревния тракт и участват в оформянето на здравословна чревна микрофлора. Полифенолите са вещества в ягодите, които имат пребиотично действие и спомагат за развитието на множество полезни микроорганизми в чревната микрофлора. Благодарение пък на дейността на тези микроорганизми имаме и по-добър имунитет.

 

Референции:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31980299/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8614674/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34829601/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950087/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582325/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32238201/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697716/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27761543/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6490960/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33450667/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29087531/