През зимата тялото ни се нуждае от допълнителни хранителни вещества, за да се чувства силно и здраво. Освен плодовете, чрез които си набавяме витамини, ядките също са много полезни за консумация. Те ни дават енергия и подпомагат имунната ни система. 


Бразилското орехче е част от голямото семейство на ядките. Идвайки от южноамериканските страни, до преди няколко години то не бе чак толкова популярно у нас. Хранителните вещества в него го правят здравословна храна за много хора. Пълен е с витамини, минерали, въглехидрати, фибри. 

 


В 100 грама бразилски орехи има 1917 мг селен, 376 мг магнезий, 725 мг фосфор, 180 мг калций, 5,73 витамин Е, 4, 2 мг цинк, 2, 43 мг желязо, 656 ккал, 14, 32 белтъчини, 12, 27 въглехидрати, 66, 43 г мазнини. 

 

Въпреки по-високата им цена, бразилските орехи се консумират през всеки сезон и могат да заместят много хранителни добавки. Ето 7 основни ползи на този вид ядки:

 

Един от най-полезните аспекти на бразилските орехи е, че се грижат за сърдечно здраве. Това е заради голямото количество на ненаситени мазнини и омега-3 мастни киселини. Това включва олеинова киселина и палмитолеинова киселина. Тези ненаситени мазнини са свързани с балансирането на холестерола на организма и подобряването на здравето на сърцето главно чрез елиминиране на опасни омега-6 мастни киселини от тялото и сърдечносъдовата система. Въпреки че способността им да балансират нивата на холестерола може да помогне за предотвратяване на атеросклероза, инфаркти и инсулти, не можем да пренебрегнем наличието на големи количества опасни наситени мазнини в бразилските орехи. Освен това те са висококалорични и препоръчителният прием на ден трябва да бъде до 6 ядки. 

 

Високото съдържание на цинк в бразилските ядки е доказано. То предпазва от акне или успокоява акнеичната кожа. Ако имаме досадни пъпки, можем да похапваме бразилски орехи или да ги третираме локално с мало от ядката. Богатото съдържание на витамини и антиоксиданти в маслото защитават кожните клетки от инфекции. 

 

Висококачествените фибри, протеини и сложни въглехидрати в бразилското орехче го правят предпочитана храна за закуска или между основните хранения. Умереното потребление на този вид ядки наистина може да помогне в борбата с килограмите, но прекаленият прием просто ще ни донесе допълнително количество калории. 


Друго свойство на фрибрите е улесняването на перисталтиката. Високите нива на магнезий, открити в бразилските орехи, спомагат за стимулиране на ефективното усвояване на хранителните вещества в храносмилателната система, което означава, че получаваме колкото се може повече ползи от храната. Бразилското орехче е полезно и за предотвратяване на стомашни язви, запек, подуване на корема, спазми и по-сериозни състояния на дебелото черво. 

 

Селенът в бразилските орехи играе важна роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Ендокринолозите изтъкват, че ни е необходима само една ядка на ден, за да си набавим препоръчителното количество селен. 

NEWS_MORE_BOX

 

Поради високата концентрация на хранителни вещества в тях, бразилските орехи укрепват и имунната система. Антиоксидантите и органичните съединения, присъстващи в него го правят мощен имуностимулатор. Това свойство се дължи и на съдържанието на витамин С, което се свързва чудесно със селен и цинк. Тази комбинация стимулира производството на бели кръвни клетки и антиоксидантни съединения в организма, които да неутрализират свободните радикали