Постоянната умора, загуба на енергия, неконтролируемото покачване на теглото, сухата кожа, запек и емоционална лабилност са първите категорични сигнали, които щитовидната жлеза изпраща когато страда. Хипотиреоидизмът или понижената функция на щитовидната жлеза е диагноза, която всяка втора или трета жена по света чува. Грижата за жлезата е изключително важна, защото произвежда хормони, които регулират настроението, метаболизма, енергийните нива на организма, телесната температура, сърдечния пулс и кръвното налягане.


За щастие, с подходящо лечение, редовни консултации с ендокринолог и консумацията на определени храни, неприятните симптоми могат да бъдат потушени. Нещо повече, съществуват проучвания, които сочат, че похапването на повече пресни плодове и зеленчуци, храни богати на йод, бобови култури и др. може да повлияе благотворно върху здравето на щитовидната жлеза.


Балансираната диета е ключова за здравето на щитовидната жлеза, твърди професорът по ендокринология, диабет и костни заболявания Грегъри Б. Додел от медицинския център Mount Sinai към Градският университет в Ню Йорк. И предлага 7 храни, с които тялото ще се чувства в кондиция. 


 

1. Омега-3 в рибата


Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби като дива сьомга, пъстърва, риба тон или сардини, са отличен избор за обяд или вечеря. Нелекуваният и не добре контролиран хипотиреоидизъм може да увеличи риска от сърдечни заболявания в резултат на по-високи нива на липопротеин с ниска плътност (LDL) или така наречения „лош“ холестерол. Добре известно е, че омега-3 мастните киселини намаляват възпаленията, подпомагат имунитета и намаляват риска от сърдечно съдови заболявания. Рибата е добър източник и на селен.

 

2. Селенът в ядките


Друг чудесен източник на селен са ядките. Те са удобна закуска между основните хранения и могат да се хапват навсякъде. Комбинират се добре в салати или готвени ястия. Проучване публикувано в Международния журнал по ендокринология през 2017 г. сочи, че бразилските орехи, макадамията и лешниците са с особено високо съдържание на селен, но е важно да се знае, че от бразилските ядки трябва да се хапва само по един-два дневно. Много важно да се отбележи тук е, че единствено орехите от всички ядки, могат да пречат на абсорбцията на хормоните на щитовидната жлеза, затова трябва да се избягват, особено около времето за прием на лекарства.

 

За останалите видове ядки шепа дневно е напълно достатъчна за да попълни дневните нужди от ценни хранителни вещества на организма. Прекаляването неминуемо ще доведе до повече сантиметри около талията, поради високото им съдържание на мазнини.

 

3. Пълнозърнестият хляб при запек


Запекът е често срещан симптом при понижена функция на щитовидната жлеза. Пълнозърнестите храни като зърнени култури, хляб, макаронени изделия и ориз са с високо съдържание на хранителни вещества и най-вече на фибри, които могат да помогнат за редовността на червата.


Както при орехите обаче, пълнозърнестите храни също пречат на абсорбцията на хормоните на щитовидната жлеза и трябва да се приемат с повишено внимание и в определено време.

 

4. Плодове и зеленчуци за оптимално тегло


Ранен симптом на хипотиреоидизъм е наддаването на тегло. Нискокалоричните храни с висока плътност като пресни продукти са крайъгълния камък на всяка успешна програма за отслабване. Вкусните боровинки, череши, сладки картофи и зелени чушки например са богати на антиоксиданти, за които е известно, че намаляват риска от сърдечни заболявания.


И в тази група храни обаче има представители, които е добре да се избягват. Нужно е хората с хипотиреоидизъм да ограничат приема на кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле. Ако все пак те са в списъка с любими храни нека бъдат до 150 грама дневно, тъй като също могат да блокират способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод.

 

5. Йодът в морските водорасли


Морските водорасли имат висока концентрация на йод, който е основно хранително вещество за функцията на щитовидната жлеза. Нестандартната за нашите ширини храна се среща в супермаркетите опакована като нори, вакаме и дулс. Могат да се използват в суши, супи и салати – вкусни са и съдържат фибри, калций и витамини A, B, C, E и K.


Приемът на прекалено много йод обаче също може да бъде опасен за щитовидната жлеза. Според Американската асоциация на щитовидната жлеза вероятността за това е по-голяма, ако пациентите заедно с храната приемат и добавки, които съдържат йод. Затова е нужен съвет от ендокринолог.


6. Чаша мляко и витамин D


Витамин D също може да подпомогне здравето на щитовидната жлеза. Редица проучваният сочат, че добавките с витамин D подобряват нивата на TSH хормона при пациентите с хипотиреоидизъм, както и нивото на антителата на щитовидната жлеза при хора с автоимунен тиреоидит.


Ето защо киселото млякото е добър вариант – то съдържа не само витамин D, но и значителни количества калций, протеини и йод.

 

7. Бобови култури за енергия


Евтина и универсална храна, бобът е чудесен източник на устойчива енергия когато се появи чувството на умора. Фасулът съдържа протеин, антиоксиданти, сложни въглехидрати и множество витамини и минерали. Те са с високо съдържание на фибри, което е от полза при запек - често срещан страничен ефект на хипотиреоидизма.


Бобът и лещата са идеални за основно ястие, като гарнитури или за подсилване на супи, салати и яхнии.