Ако искате перфектна усмивка и красиви бели зъби не е необходимо задължително да прибягвате до услугите на стоматолог. Можете да го постигнете лесно като избягвате консумацията на следните седем храни, които оцветяват зъбите ви.

1. Ягодите са сочни и питателни плодове. Те са предпочитан плод за закуска или различни десерти, но техните богато оцветени пигменти се задържат по емайла на зъбите. С наслагаването си те придават на зъбите нежелан оттенък.

2. Цвеклото е много полезно и вкусно, но и знаем колко трудно е премахването му при контакт с дрехите ни. По същия начин влияе и върху зъбите ни. Не е необходимо да го изключите изцяло от храненето си, но е желателно след консумирането на храни, имащи в състава си цвекло, да измиете зъбите си веднага след хранене.

3. Едва ли някой би предположил, че бисквитите също имат оцветяващ ефект върху зъбите. Това се дължи на продуктите, използвани в състава им. Много от тях съдържат рафинирани въглехидрати, които се превръщат в захари и имат вредно влияние върху усмивката ни.

4. Балсамовият оцет има голям процент наситени киселини и е силно пигментиран, което съвсем не е добър факт за зъбите. Опитайте се да ограничите приема му. Прибавянето му за овкусяване на дресинги е приемливо, тъй като някои зеленчуци като марулята, създават бариера и не позволяват на оцета да оцвети зъбите.

NEWS_MORE_BOX


5. Киселите краставички, както и маринованите продукти с кисел вкус са любими храни на много хора, но те могат да доведат до ерозии на емайла и появата на петна по зъбите.

6. Независимо от това дали предпочитате капучино, кафе с мляко или чисто черно кафе, тази любима напитка предизвиква трайни оцветявания. Същото се отнася и за чая. Тези напитки съдържат пигменти, водещи до жълтото оцветяване на зъбите.

7. Доматеният сос и неговите производни – лютеница, кетчуп, могат да нарушат емайла на зъбите. Не ги изключвайте изцяло от менюто си, но ги консумирайте умерено.