Лесно можем да разпознаем прасковата в магазина – без да я докосваме ще я различим от другите с нейните багри, преливащи от оранжево в жълто и червено. Можем да я разпознаем и със завързани очи – на допир тя се усеща едва ли не рошава, заради покритието от мъх. Третия начин, по който прасковата е лесно разпознаваема, е с вкусът ѝ – плодът е сочен и сладък, лекичко кисел за свежест. Това прави прасковата толкова популярен плод. Ако не харесвате мъхестото покритие на прасковата, то за вас има нектарини – на вкус са почти същите, без мъхестата обвивка и същите пъстри зареждащи цветове.
Плодовете могат да се набавят пресни в супермаркети и плод-зеленчуци, но се намират и консервирани – било то в консерва, или под формата на компот. Освен за ядене прясна, прасковата може да се използва и в множество сладкиши – кекс, пай, сладолед.
Ето с какво е полезна прасковата:
1. Хранителни вещества и антиоксиданти
В една праскова се съдържат много витамини и минерали. Добро наличие на витамини С, А, Е и К, както и минерали като калий, манган и мед. Всички тези вещества подпомагат организма по различни начини, а допълнително в прасковата се намират и други растителни вещества. Те действат като антиоксиданти, които укрепват тялото срещу ефектите от стареене и хронични заболявания.
2. Помагат на храносмилането
Освен всички хранителни вещества в месестата част, кожата на прасковата доставя полезни фибри. Тези фибри помагат на храната да се придвижи по-лесно през храносмилателната система и се превръщат в полезна храна за чревната микрофлора.
3. Подобряват сърдечното здраве
Някои проучвания показват, че веществата в прасковата се свързват с жлъчните киселини в организма. Тези жлъчни киселини, когато се изхвърлят от организма, намаляват нивата на холестерол в кръвта.
4. Подобряват здравето на кожата
Растителните вещества в прасковите помагат на кожата да се запази хидратирана. Така структурата на кожата се подобрява. Проучвания сочат, че прасковата може и да предпазва кожата от UV лъчи.
5. Намаляват симптомите от алергии
При алергична реакция организмът произвежда хистамини – химикал, който цели да премахне предполагаемия алерген. Прасковите намаляват симптомите на алергична реакция като предотвратяват пускането на хистамини в кръвообръщението.
6. Намаляват риска от рак
В обвивката на прасковите се съдържат множество каротеноиди. Това са пигментите, които дават характерния цвят на прасковите, но също така действат и като антиоксиданти. Това означава, че те могат да намалят риска от рак. Други растителни вещества в прасковата могат директно да премахват ракови клетки, без да вредят на здравите клетки.
Референции:
Tundis, R. (2015, September) Prunus persica var. platycarpa (Tabacchiera Peach): Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Pulp, Peel and Seed Ethanolic Extracts. Retrieved 2023, June 2 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26138775/
Xu, C. (2012, December) Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. Retrieved 2023, June 2 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23326148/
Smith, G. (2007) In vitro binding of bile acids by bananas, peaches, pineapple, grapes, pears, apricots and nectarines. Retrieved 2023, June 2 from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606002056
Saito, M. (2017, April) Effects of Peach (Prunus persica)-Derived Glucosylceramide on the Human Skin. Retrieved 2023, June 2 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740493/
Lee, S. (2013, December) Anti-allergic inflammatory effects of cyanogenic and phenolic glycosides from the seed of Prunus persica. Retrieved 2023, June 2 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24555287/
Cisneros-Zevallos, L. (2014, December 1) Polyphenols of selected peach and plum genotypes reduce cell viability and inhibit proliferation of breast cancer cells while not affecting normal cells. Retrieved 2023, June 2 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24996346/