Има много причини да си подсигуряваме приема на достатъчно калий всеки ден. За радост, много са и храните, на които можем да разчитаме в тази насока. Има поне 6 храни, богати на калий, които можем да интегрираме към ежедневното си меню по много и различни начини – като десерти, основни ястия или сокове.

 

Калият е основен химичен елемент със значение за поддържане баланса на течностите в организма, а оттам – и на кръвното налягане. Той е третият най-представен минерал в човешкото тяло, поради което по-правилно е да се означава не като микро-, а като макроелемент. Има пряка роля и върху действието на някои жизненоважни органи – сърцето, бъбреците, мозъка, мускулите.


 

Заради всичко това дори временният дефицит на калий отключва разпознаваеми симптоми като мускулна слабост, отпадналост, крампи, аритмия, рязко смъкване на кръвното налягане, често уриниране и др. Появата на подобни симптоми трябва да сигнализира нуждата от повишаване приема на калий. Дори при липса на такива оплаквания обаче приемът на калий трябва да е постоянен и в рамките на поне 4 г дневно. За целта може да се разчита на няколко храни. Всички знаем, че бананът е богат на калий, но има поне 6 храни, които съдържат този елемент в по-високи количества.

 

Авокадо
В едно авокадо се съдържат над 1 г калий. В допълнение то осигурява и големи количества магнезий, витамин А, фибри и ненасители мастни киселини (омега-6 и омега-3).

 

Тиква
Това е източник на калий, който заслужава много повече внимание, отколкото получава. 100 г тиква осигуряват почти 1 г калий, а освен него получаваме и високи дози витамин К, витамин Е и други мощни антиоксиданти с общо укрепващо влияние за здравето.


Сладък картоф
Оранжевият му цвят подсказва, че сладкият картоф е много богат на бета каротин и пигменти с важно антиоксидантно действие. То се допълва идеално от високото съдържание и на калий – около 0,8 г в 100 г сладки картофи – хранителна стойност, която стандартните картофи не притежават.

 

Спанак
Наред с желязо и фолиева киселин, спанакът е изключително богат и на калий. В 100 г спанак се съдържат около 0,8 г калий, или около 20% от препоръчителния дневен прием.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сушени кайсии
Наред със зеленчуците, и някои от традиционните у нас плодове са много богати на калий. Шепа сушени кайсии осигуряват около 0,7 г калий. Към него трябва да добавим и високото съдържание на фибри и сложни въглехидрати – част от всеки режим за здравословно хранене.

 

Нар
Зрънцата и сокът от нар са друг вкусен източник на калий в дози около 0,7 г в 100 г плод. Освен това нарът е признат като афродизиак и подходяща храна за намаляване нивата на хормона на стреса (кортизол). Редица проучвания посочват пресния сок от нар като най-полезния за здравет осок изобщо.

 

Дали ще бъде като част от основните ясти, салатите, десертите или соковете, които консумираме всеки ден, трябва да включим тези храни към хранителния си режим, за да си гарантираме, че никога няма да се сблъскаме с опасен дефицит на калий.