Според изследвания ползите за здравето от копъра включват добро храносмилане, превенция на рака, срещу проблеми със съня, хълцане, диария, менструални нарушения, респираторни заболявания и др. Подпомага и грижите за устната кухина.

 
Копърът съдържа флавоноиди, минерали, аминокиселини. Богат е на фолиева киселина, каротин, витамини С и Е.
 
Добър източник е на калций, затова е полезен за намаляване на костната загуба, появяваща се след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит, остеопороза и други.
 
При какви проблеми още помага копърът...
 
  • Храносмилане. Копърът съдържа етерични масла, благоприятстващи активиране секрецията на жлъчката и храносмилателните сокове. Тези масла също така стимулират перисталтиката на червата.

 

  • Рак. Монотерпените и флавоноидите, които се съдържат в копъра, са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Според изследване монотерпените активират секрецията на ензима глутатион S-трансфераза, който е ефективен за неутрализирането на канцерогени.

 


  • Безсъние. Етерични масла в копъра имат едновременно стимулиращ и успокояващ ефект. Тъй като спомага активирането на секрецията на някои ензими и хормони, които имат успокоителен и хипнотичен ефект, растението има блаприятен ефект срещу проблеми със съня.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Диария. Чести причини за диарията са лошо храносмилане и микробно действие. Копърът облекчава състоянието, тъй като е полезен за храносмилателната система. Помага и чрез потискането на микробните инфекции, поради бактерицидното си действие.

 

  • Менструални нарушения. Флавоноидите в етеричните масла от копър имат стимулиращ секрецията на някои хормони ефект, което от своя страна допринася за поддържането на нормален менструален цикъл.

 

  • Грижа за устата. Семената и листата на копъра са добри ароматизатори за уста. Освен това, етеричните масла в подправката имат бактерицидни, антиоксидантни и дезинфекциращи свойства.