Консумирането на определени храни може да засили мозъчната функция. За да бъде здрав, мозъкът изисква определени хранителни вещества като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които да намалят стреса и възпаленията, тъй като те са свързани със стареене на мозъка и някои невродегенеративни разстройства

 

1. Мазна риба


Мазната риба съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за укрепване на мозъка. Проучване от 2017 г. установи, че хората с високи нива на омега-3 са имали увеличен приток на кръв към мозъка, но и по-добри мисловни способности. Сред видовете мазна риба са сьомгата, скумрията, риба тон, херинга и сардини.

 

2. Черен шоколад

Черният шоколад съдържа по-голямо количество антиоксиданти, отколкото останалите видове шоколад. Тези антиоксиданти са особено важни за здравето на мозъка, тъй като те стимулират притока на кръв в него и подпомагат по-добрата памет. Истинският черен шоколад е този, който съдържа над 70% какао. 


3. Ягоди, боровинки, къпини и касис

Подобно на черния шоколад, плодове като ягоди, боровинки, къпини и касис съдържат много антиоксиданти, които са полезни за мозъка. Антиоксидантите намаляват възпаленията и понижават оксидативния стрес. Антиоксидантите в тези плодове са: антоцианини, кафеена киселина, катехини и кверцетин. Те забавят свързаните с възрастта невродегенеративни заболявания, но и засилват паметта.

 

4. Ядки и семена

Консумирането на повече ядки и семена е изключително полезно за мозъка, тъй като тези храни съдържат омега-3 и антиоксиданти. Проучване от 2014 г. установи, че по-високият прием на ядки е свързан с подобряване на функциите на мозъка в по-напреднала възраст. Повечето от ядките съдържат и витамин Е, който може да намали риска от болестта на Алцхаймер. Такива например са слънчогледовите семки, бадемите и лешниците.

 

5. Авокадо

Авокадото е източник на здравословни ненаситени мазнини, които поддържат мозъка. Консумирането на авокадо може да намали кръвното налягане, а високото кръвно е свързано с когнитивен спад. Авокадото подобрява и функцията на мозъка, защото стимулира притока на кръв към него.


6. Броколи 

Освен че са нискокалорични, броколите са добри източници на фибри, много полезни за мозъка. Броколите са също богати на съединения, наречени глюкозинолати, а когато тялото ги разгради, се произвеждат изотиоцианати. Те намаляват оксидативния стрес и риска от невродегенеративни заболявания. Броколите съдържат също витамин С и флавоноиди, които подобряват здравето на мозъка.