Всички знаем, че слънцезащитните продукти се грижат за нашата кожа като блокират опасните ултравиолетови лъчи. Начинът и режимът ни на хранене обаче може да ни осигури допълнителна слънцезащита.

 

Като включим определени храни в своята закуска, можем да подготвим кожата за все по-силното слънце навън с наближаването на лятото.


 

Има храни, които, благодарение на своя състав, помагат на кожата да се адаптира към промените на външната среда, характерни за различните сезони.

 

Оказва се, че имаме „часовник на кожата“. Проучване на д-р Джоузеф Такахаши от Тексаския университет от 2017 г. показва, че ензимът, който възстановява увредената от ултравиолетовите лъчи кожа, има ежедневен цикъл на производство, който може да се промени чрез приема на определени храни.

 

Боровинки

 

Неслучайно любимите ни летни плодове ни помагат да се предпазим от силното лятно слънце. Боровинките са много богати на антиоксиданти, които защитават кожата от свободните радикали, които се освобождават след излагане на слънце. Боровинките са още по-мощни, когато са див сорт. Те са и много добър източник на витамин С, който предпазва от бръчки след ден, прекаран на плажа.

 

Диня

 

Динята съдържа антиоксиданта ликопен, който ѝ придава червения цвят. Той абсорбира както UVA, така и UVB радиацията. След няколко седмици ежедневна консумация на диня, което не е никак трудно в горещините, ликопенът се натрупва и може да действа като естествен слънцезащитен крем. Това, разбира се, не премахва необходимостта от слънцезащитен крем и облекло. Ликопенът се съдържа в големи количества и в доматите, които също предпазват кожата от стареене.

 

Ядки и семена

 

Орехите, конопеното семе, семената от чиа и лен съдържат много омега-3 есенциални мастни киселини. Рибата и яйцата също са чудесен източник на тази полезна за кожата мазнина. Телата ни не могат да произвеждат омега-3, така че е от съществено значение да ги набавяме чрез храната. Омега-3 помагат да се запази целостта на кожата и ни предпазват от вредните слънчеви лъчи.

 

Моркови и листни зеленчуци

 

След като попадне в тялото, съединението бета-каротин се превръща във витамин А, който е жизненоважен за здравето на кожата. Бета-каротинът осигурява естествена слънцезащита след 10 седмици редовен прием. Морковите и листните зеленчуци като кейл и спанак са богати на бета каротин. Листните зеленчуци от своя страна са с високо съдържание на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които предпазват от появата на бръчки, увреждане от слънцето и дори рак на кожата.

 

Зелен чай

 

Приемът на зелен чай предпазва от тумори, предизвикани от UV светлина, при мишки. Това се дължи на флаванола, който се съдържа в зеления и черния чай. Зеленият чай намалява увреждането на кожата от UVA лъчите и предпазва от спад в нивата на колаген. Това е протеинът, който придава на кожата нейната цялост и здравина.

 

Карфиол

 

Може би си мислите, че само по-ярко оцветените плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти. Не позволявайте на бледите цветчета на карфиола да ви заблудят. Това растение от семейство Кръстоцветни е изключение. Той съдържа силни антиоксиданти, които помагат в борбата с оксидативния стрес от свободните радикали. Карфиолът по естествен път защитава кожата от слънцето, благодарение на хистидина, който съдържа. Тази аминокиселина стимулира производството на уроканова киселина, която абсорбира UV лъчението.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-reverse-sun-damage-skin-protection

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30988-9

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2004-06/aas-lus061504.php

https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1751-1097.2007.00253.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/