Има някои храни, благодарение на които може до известна степен да се намалят нивата на стреса. Тъй като стресът и наддаването на тегло са взаимно свързани, със следните храни килограмите може да се намалят.

 

Боровинки


Тези вкусни малки плодчета са изключително богати на антиоксиданти, които подпомагат производството на допамин. Те могат да се консумират заедно с кисело мляко и са идеална лека закуска, подходяща за намаляване на килограмите. Боровинките могат да се замразяват и да се хапват през цялата година за по-малко стрес.

 

Овесена каша

Консумирането на овесена каша води до производството на серотонин. Овесената каша, както боровинките са лека храна, идеална за закуска и за понижаване на излишните килограми. Тя може да се консумира всекидневно за намаляване на стреса. Това се дължи на магнезия в нея, но тя е богата още на калций и желязо.

 

Авокадо

Проучвания установяват, че приемането на витамин В може да облекчи чувството за тревожност, а авокадото е отличен източник на витамин В. Изключително богато е и на витамин А и магнезий и съдържа по-малки количества витамин С. Източник е и на мастни киселини, които подпомагат загубата на тегло.

 

Черен шоколад

Черният шоколад и най-вече този, който съдържа над 70% какао, е богат на антиоксиданти, които са изключително полезни за тялото. Хапването на черен шоколад е свързано и с понижаване нивата на кортизол – хормон на стреса. Важно е обаче консумирането му да бъде умерено и да не се прекалява, за да не се получи обратен ефект – покачване на килограмите.


Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци съдържат фолиева киселина или витамин В9, който помага за производството на мозъчните химикали серотонин и допамин. Например хапването на спанак, който е богат на магнезий, намалява влиянието на стреса и в резултат се предотвратяват негативните емоции, включително състояния като депресия. Редовното консумиране на зелени листни зеленчуци снабдява тялото с хранителни вещества, но води и до сваляне на излишните килограми.

 

Сьомга

Сьомгата се счита за една от най-полезните риби. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват тревожността, депресията и се борят с кортизола. Сьомгата съдържа още витамин D, за който е доказано, че помага при депресия. Хапването на сьомга води и до по-бързо изгаряне на мазнините.