Фибри, белтъчини, въглехидрати, плодове и зеленчуци, много витамини и минерали. Това са предпоставките за здравословното хранене. То не трябва да се възприема като диета и временен режим, а като начин на живот. 

 

В човешкото тяло има хормони, които регулират нивото на захарта в кръвта. Храната, която ядем, произвежда енергия чрез получаване на инсулин. Ако човек приема фибри с всяко хранене, те набавят на тялото необходимата енергия и го засищат. По този начин успешно могат да заместят сладкишите, без които не можем. Също така влакната съдържат мазнини и протеини и могат да се приемат късно вечер от хората, които имат нужда от наддаване на тегло. 


 

Фибрите са хранителни вещества, които поддържат здравето на стомаха. Те подпомагат функцията на червата. Ако искаме да се храним здравословно, те трябва да присъстват в менюто ни. За целта се отделят по 50 грама фибри на ден, които трябва да разделим за всяко отделно хранене. Тях може да си набавим чрез: 

 

Авокадо

 

Най-популярната супер храна през последните няколко години. То съдържа полезни мазнини, които намаляват лошия холестерол в тялото. В едно средно голямо авокадо има около 13, 5 г фибри и омега-3. Влакната стимулират перисталтиката и чревната флора, докато антиоксидантите предпазват от сърдечни проблеми, затлъстяване и други.
 
Чиа семена

 

Едно съдържа около 486 г калории. Само грам чия може да ни даде енергия, стигаща за няколко часа. В 2 супени лъжици от семената има около 10 г фибри, високо наситени протеини и мазнини. Чиа семена действат като антиоксидант в човешкото тяло – абсорбират нежелани мазнини и калории в тялото, причиняващи сърдечен удар, инсулт, диабет, затлъстяване и нарушения в храненето. Те поддържат нивото на холестерола и се борят с възпалението в стомаха. Важно е да ги накиснем предварително, за да могат да абсорбират повече вода.
 
Леща

 

Може да подува стомаха, но лещата е пълна с фибри и протеини. Изчислено е, че в една чаена чаша има около 3,9 г фибри и 4, 5 г протеини. 

 

Броколи

 

NEWS_MORE_BOX

 

Братовчедът на зелето, както го наричат, също е богат източник на фибри. В една чаша сварени броколи има около 6 г от влакната. Зеленчукът съдържа и много витамини (А,В, С, Е), които детоксикират организма. 

 

Ябълки

 

Освен чрез ябълковия пектин, който се продава в аптеките, всеки ден може да приемаме фибри и чрез пресни ябълки. В една средно голяма ябълка има около 4,4 г от тях. Препоръчва се плодът да се яде на закуска или между храненията, но не и късно вечер, защото не засища достатъчно. 

 

Овесени ядки

 

Най-известната храна, пълна с фибри, са овесените ядки. Те са идеално средство за закуска. В един малък пакет има около 4 г влакна, но и много разтворими и неразтворими фибри.