Колагенът е важен елемент, за да се предотврати ранното стареене на кожата и за да бъде здрава и стегната. Затова освен чрез външното му нанасяне, той трябва да се приема чрез храни, които го съдържат. Храните, които осигуряват еластична кожа заради съдържанието си на колаген, са:


1. Авокадо

Авокадото предпазва кожата от свободните радикали, но също спомага за регенерирането ѝ особено ако е повредена от ултравиолетовите лъчи. Плодът успешно се бори с бръчките и петната по кожата. За да се ускори производството на колаген, може да се използва масло от авокадо, което да се нанася външно върху кожата. То прониква през порите ѝ и води до пълното ѝ хидратиране.


 

2. Пуешко месо

Пуешкото месо съдържа карнозин, който забавя процеса на стареене на кожата. То помага за запазването на еластичността ѝ, като предотвратява появата на фини линии и бръчки. Месото е богато и на цинк, който помага на кожата да се хидратира, но също и намалява възпалителните процеси по нея.

 

3. Маслини

Включването на зелени и черни маслини към ежедневното меню помага за осигуряване на колаген в тялото. Те също съдържат сяра, която предотвратява отпускането на кожата. В допълнение, редовното консумиране на маслини не позволява появата на акне и излишен себум.

 

4. Моркови

Морковите също стимулират производството на колаген в организма поради наличието на витамин А в тях. Морковите са зеленчуци, които подпомагат за регулирането на кръвообращението и предотвратяват разграждането на колаген и еластин в кожата.

 

5. Яйца

 

Освен че са с голямо съдържание на протеини, яйцата са богат източник и на витамини и минерали. По-специално в жълтъка се съдържа колаген, който е изключително полезен за кожата. Яйцата съдържат и сяра, която подпомага функцията на колаген в организма и премахва свободните радикали.

 

6. Фасул

Фасулът е богат на хиалуронова киселина, но и на цинк, който е полезен за стимулирането производството на колаген. Бобът трябва да бъде включен редовно в менюто, за да може кожата да се запази стегната и здрава. В допълнение, фасулът ускорява регенерирането на кожните клетки.