В основата на термина афродизиак стои схващането, че съответният продукт помага за подобряване качеството на сексуалното общуване при хората. За да се постигне този ефект, е необходимо афродизиаците да стимулират либидото, да улесняват възбудимостта и да повишават сексуалната ни енергия.
 
Дългогодишни проучвания показват, че някои хранителни продукти притежават потенциала да повишават комплексно сексуалната мощ на човека. Редовната консумация на тези храни афродизиаци предлага напълно естествена възможност за подобряване на сексуалните способности, при това – вкусна възможност. Няма да е чудно, ако се окаже, че пътят към спалнята на най-великите любовници е преминавал транзитно през кухнята.
 

Най-мощните афродизиаци сред храните

 
Стриди
Легендата твърди, че, въпреки тоталните различия в епохите, в които са живеели, Клеопатра и Казанова са си приличали по 2 неща – по сериозните си сексуални способности и по любовта им към стридите. Тези морски дарове доказано повишават нивата на допамин, с което стимулират и мъжкото, и женското либидо.
 
Аспержи (аспарагус)
Мощното им действие като афродизиак се обяснява с високото съдържание на витамини от групата B, които стимулират секрецията на хистамини, считани за ключов активатор на сексуалното влечение и при двата пола.
 
Авокадо
Древното индианско име на авокадото е ahuacati, което в превод означава тестис. Богатият на полезни за сексуалната мощ вещества състав на авокадото показва, че това наименование едва ли се дължи единствено на външната прилика на авокадото с мъжките полови жлези. Според легендата, поразени от мощния ефект на авокадото като афродизиак, древните проповедници на християнството в Латинска Америка забранявали на целомъдрените си енориаши да консумират този плод.
 
Селъри
Този специфичен вид целина е популярен не само като идеална вкусова добавка при приготвянето на блъди мери, а и като мощен афродизиак. Редовната консумация на селъри повишава нивото на опредлеени феромони в потта на мъжа, което не само го прави по-привлекателен за жените, но и допълва сексуалната му увереност.
 
Смокини
В много култури смокините се асоциират с добрата плодовитост на човека, което е белег за позитивното им влияние върху сексуалните функции. Неслучайно в миналото в много райони по света зрелите смокини са се търгували по-скъпо дори от златото.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Диня
Някои експерти наричат динята естествената Виагра, при това еднакво ефективна за сексуалната мощ и при мъжете, и при жените. Динята регулира периферното кръвообращение, влияейки особено позитивно на кръвната циркулация в зоната на гениталиите. Позитивен ефект след консумацията ѝ се отчита и по отношение повишаване чувствителността на сетивата, а оттам и на либидото.
 
Канела
Макар и ползвана единствено като подправка, канелата е сред най-ефективните природни афродизиаци. Тя леко повишава телесната температура и нивата на кръвната глюкоза и регулира апетита – едновременно физическия и сексуалния. Помага и за поддържане на когнитивните функции и концентрацията, т.е. отслабва емоционалните задръжки и улеснява справянето с тревогите и неувереността в сексуалните способности и при двамата партньори.