Първа част на материала


4. Вегетариански диети
Диетата на растителна основа действително има ползи за здравето - понижава нивата на холестерола и намалява риска от диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, заболяване на жлъчката, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на простатата, казва диетологът Марк Ривкин, президент на Preventive Nutrition Services в Балтимор.

Вегетарианците избягват консумацията на риба, говеждо и пилешко месо, но ядат яйца и млечни продукти като мляко и сирене. Веганите, обаче, отхвърлят от менюто си всички животински продукти, включително млечни и яйца.

Какви са минусите от изключването на тези групи продукти от хранителния режим – риск от дефицит на белтъчини, желязо, калций, цинк, йод, омега-3 мастни киселини, витамините D и B12.

Освен това, вегетарианският начин на хранене понякога може да бъде натоварен с повече мазнини и захари. Например, безмесната пица, пържени картофи, газирани напитки, сладолед, чипс и други подобни храни са вегетариански. Така че, не е задължително вегетарианството да е гаранция за добро здраве, смята Марк Ривкин.

Какво препоръчва експертът при цялостно отхвърляне на продукти от животински произход? Следва да се набавя витамин B12 от добавки или обогатени храни. Тези, които не ядат риба, страдат от дефицит на омега-3 мастни киселини, йод и витамин D. Могат да се добавят отново чрез добавки. Ето и дневните препоръчителни дози:

  • Витамин D: 400 IU за възрастни, 600 IU за над 70-годишни. Според Ривкин, допустимата дневна доза най-вероятно ще бъде увеличена до 800-1,000 IU в бъдеще, въз основа на нови изследвания, които показват, че приемът на по-големи количества витамин D помага за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания.;
  • Витамин В12: 2,6 микрограма;
  • Йод: 150 микрограма;
  • Омега-3: 1,500-2,000 мг от растителен произход 500-1,800 мг от риба.5. Нисковъглехидратна диета
Диета с ниско съдържание на въглехидрати като диетата на Аткинс, например, най-вероятно е помогнала на много хора в редуцирането на теглото. Но подобен хранителен режим работи само, ако се намали достатъчно количество приемани калории. В сравнение с други програми за отслабване, предимството на този тип диети обикновено изчезва след няколко месеца, най-много до една година, убедени са експерти.

Знаем, че не е препоръчително преяждането с нездравословни храни като калорични хамбургери и тлъсти пържоли. Те съдържат мазнини, които повишават холестерола и вредят на сърцето.

Освен това, редица храни, богати на въглехидрати, са крайно необходими на организма. Чрез продукти като прясно и кисело мляко, плодове, сокове, овесени ядки, зърнени храни, боб и царевица, си набавяме достатъчно фибри, необходими за здрав и правилно функциониращ стомашно-чревен тракт.

Въглехидратите са полезни и за добрата памет и успешно усвояване на нови знания. Проучване на Университета „Тъфтс“ от 2008 г. установява, че хората, спазващи хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати, не се представят добре на познавателни задачи, в сравнение с участниците, хранещи се по балансиран начин, който не изключва напълно въглехидратите.

Заменете преработените въглехидрати с минимално преработени храни, като плодове, овес, фасул, сладки картофи и пълнозърнести макаронени изделия.


6. Диетите за диабетици
Повечето диети за диабетици контролират въглехидратите, защото те повишават кръвната захар. Не само за болните от диабет, но за всички хора е препоръчително да не се прекалява с нездравословните въглехидрати като захар и храни, произведени с бяло брашно.

Контролът на кръвната захар е от решаващо значение за избягване на диабет, бъбречни, нервни и очни заболявания. Затова е и важно да се полагат усилия за поддържането й в здравословни норми.

Предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и контролиране на рисковите фактори - висок холестерол и кръвно налягане - са също толкова важни. Сърдечните заболявания са изключително опасни за хората с диабет.

Трябва да бъдем внимателни и с продуктите, без захар. Някои от тях са подсладени със захарни алкохоли като сорбитол, манитол и малтитол, които тялото не може да абсорбира добре и водят до газове, спазми и подуване на корема.

 


Стратегия: Съсредоточете се върху цялостния си хранителен режим, не само върху високовъглехидратните храни. Вместо силно ограничаване на въглехидратите, планирайте консумацията им да бъде равномерна през деня.

Ограничете преработените храни и посещенията на ресторанти, за да редуцирате консумацията на натрий, тлъсти меса и сладкиши. Така се постигат и поддържат здравословни нива на холестерол.