Заместването на месо може да се осъществи посредством консумирането на някои зеленчуци. Те могат да осигурят на организма хранителни вещества, намиращи се и в месото, като например желязо, омега-3, но не може да се извлече витамин В12. Сред зеленчуците, заместващи животинската храна, са: 


1. Тъмни листни зеленчуци

Тъмните листни зеленчуци са сред най-добрите източници на магнезий, но и на желязо, от които организма се нуждае. Трябва да се внимава обаче с храни като спанак, които съдържат много желязо, но и притежават противовъзпалителен ефект, защото той пречи за усвояването на желязото. Други вегетариански източници на желязо са боб, стафиди и зърнени храни.


 

2. Патлаждан

Този зеленчук е добър източник на редица минерали и витамини като манган, калий, калций, мед, диетични фибри, витамин A, С, В1, В6, ниацин, протеини и фолиева киселина. Патладжанът съдържа назунин, антиоксидант, който помага за изхвърляне на излишното желязо от тялото. Той е с ниско съдържание на мазнини, поради което се препоръчва за хора, които не ядат месо, от което да пълнеят.

 

3. Артишок

Артишокът е идеален заместител на месото, тъй като съдържа доста количества протеин и фибри, витамин В6, В12, К, калций, желязо, калий, натрий, фосфор и манган. Богат е и на тиамин, ниацин, рибофлавин, фолиева киселина, но е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Зеленчукът е подходящ за приготвяне чрез варене, печене и дори на скара. 

 

4. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле съдържа омега-3, фибри, витамин С и К. За разлика от месото, известно със способността да повишава риска от развитие на сърдечни заболявания, кръстоцветните зеленчуци като брюкселското зеле например намаляват вероятността с 16%. 

 

5. Картофи

Месото може да бъде заменено с картофи в повечето от ястията. В много от случаите дори те могат да бъдат основен компонент. Независимо от това, дали са във варен, печен вариант или под формата на пюре, картофите са отлични заместители на животинска храна, каквато е месото. В проучване се твърди, че замяната на месото с картофи, може да намали вероятността от сърдечен удар.