В старогръцките митове и легенди се говори за малината. Смята се, че тя оригинално е била бяла, за да символизира душевната чистота и непорочност на новородените. Но нимфата Ида, която се е грижила за малкия Зевс, се убола на тръна на малиновия храст и нейната кръв оцветила плода в червен цвят. Това е и причината името на растението да е Rubus idaeusRubus означава „червено“, а ideaus означава „на Ида“.


Но малината не е плод, който стои само в миналото. В днешни дни малината се категоризира като горски плод наред с ягодата, къпината и боровинката. Най-често се намира на пазара червена, макар че съществуват и черни, жълти и лилави малини. Но червената е тази, която се предлага навсякъде, била тя прясна или замразена, или пък под формата на компот и сироп. Освен приятният ѝ лек вкус, малината е хранителна – макар и малка, тя има много хранителни вещества, които имат благоприятни ефекти върху организма. 


1. Подсилват мозъчната функция
Витамини С и Е, селен, бета каротин, ликопен и зеаксантин са различни вещества, които могат да се открият в малината. Това, което ги свързва, е, че са антиоксиданти. В малината има и флавоноиди, които също имат свойство на антиоксиданти. Те подпомагат нервната система и здравето на мозъка, а конкретно витамините С и Е имат ефекти върху добрата памет.2. Предпазват сърцето
Антиоксидантите работят против възпалението. Някои групи антиоксиданти в малините помагат за контрола на кръвното налягане. Отделно от това фибрите в малините са полезни за намаляване на нивата на холестерол, както и кръвно налягане.


3. Намалява риска от рак
Антиоксидантите работят против оксидативния стрес. Това е стрес на клетките, който може да доведе до множество увреждания, като най-опасното от тях е възникването на рак. В малината има антиоксиданти, които предпазват от рак на белия дроб, на хранопровода и на стомаха.


4. Подобрява храносмилането
Множество фибри в малината спомагат за поддържането на здравия стомашно-чревен тракт. Те работят добре и в случаи на запек, като подобряват перисталтиката на червата. По този начин малината може да бъде и диетична храна, защото приемът на фибри дава и усещане за ситост по-дълго време.

 

5. Помага за доброто зрение
Зеаксантинът е един от антиоксидантите в малината. Той може да филтрира вредните сини лъчи светлина. Има и роля в предотвратяването на постепенното увреждане на макулата, свързано с възрастта.


Референции:
Reis, R. (2017, November 20) Fatty Acids, Antioxidants and Physical Activity in Brain Aging. Retrieved 2023, June 5 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707735/
Wedrich, A. (2003, December 11) The role of the carotenoids, lutein and zeaxanthin, in protecting against age-related macular degeneration: A review based on controversial evidence. Retrieved 2023, June 5 from https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-2-20