Динята е сладък плод, който обичайно свързваме с летния сезон. Освен червени, съществуват и жълти и оранжеви дини. Независимо от вида – дали тя ще е розова или оранжева, дали ще е със семена или без, дали ще е кръгла или квадратна -  динята е полезен плод.  Сладкият деликатес съдържа и полезни хранителни вещества, сред които антиоксиданти, витамини и минерали.


Представяме ви 5 здравословни ползи от динята:

 


 1. Диетичен, хидратиращ плод
Организмът ни се нуждае от течности, за да функционира нормално. Много процеси зависят от водата, включително регулирането на температура и доставяне на хранителни вещества към клетките. Динята подпомага хидратирането - 92% от нея е изцяло вода. Това означава и че плодът има ниска калорийна стойност.

 

2. Много полезни хранителни вещества
Ниските калории в динята не означават, че в нея няма полезни растителни съединения и хранителни вещества. В плода се намират витамини А и С, както и аминокиселини като цитрулин. Динята съдържа и каротеноиди и ликопен, които имат множество полезни функции за организма. В нея има и магнезий и калий, които са нужни за организма минерали.

 

3. Подобрява сърдечното здраве
Ликопенът в динята е вещество, което доказано намалява нивата на вреден холестерол, както и действа като антиоксидант. Заедно с цитрулина, двете вещества действат за намаляне на кръвното налягане.  В динята се намират и витамини А, В6 и С, които са полезни за сърцето.

 

4. Работи против възпалението
Всички антиоксиданти в динята действат против оксидативния стрес на клетките. Това означава, че рискът от хронично възпаление в организма се намалява, както и рискът от други хронични заболявания. Някои от антиоксидантите в динята са ликопен и витамин С.

 

5. Успокоява мускулната треска
Аминокиселината цитрулин в динята може да подобри резултатите от спорт и да облекчи мускулната треска след тренировка. Понеже веществото разширява кръвоносните съдове, сърцето не е толкова натоварено и спортуването може да стане по-лесно. Научни изследвания показват и че пиенето на напитка с диня води до по-слаба мускулна треска.

 

Референции:
Paris, H. (2015, August) Origin and emergence of the sweet dessert watermelon, Citrullus lanatus. Retrieved 2023, June 1 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4512189/
Niaz, R. (2014, June 3) Watermelon lycopene and allied health claims. Retrieved 2023, June 1 from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
Irving, B. (2018, July 19) l-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health. Retrieved 2023, June 1 from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029482/
Gonzales, J. (2017, January) Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance