Въпреки чесот негативното отношение към тях мазнините си остават сред жизненоважните хранителни вещества за всеки човек. Тук подчертаваме важността на естествените мазнини, такива, каквито се съдържат в минимално обработени хранителни продукти.

 

Няма здравословен хранителен режим, който да изключва напълно приема на мазнини, дори в случаите, когато се цели справяне със затлъстяването. Нещо повече – при здрав човек с нормално телесно тегло мазнините трябва да съставляват съществена част от дневния прием на хранителни вещества и дори е добре да надвишават количествено протеините. Здравословното хранене повелява в по-голямо количество да бъдат ненаситените мастни киселини в сравнение с наситените.


 

За подсигуряване оптималния прием на мазнини може да се разчита на храни, естествено богати и на двата типа мазнини.

 

Риба
Добре известно е, че се препоръчва поне 2 хранения седмично да включват риба като основно ястие. За предпочитане са по-мазните риби, богат източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Това са сьомгата, скумрията и рибата тон.

 

Авокадо
Идеално за допълване на всяко хранително меню като добавка към основното ястие. Счита се, че едновременният прием с авокадо подпомага усвояването на важните хранителни вещества във всяко меню.

 

Семена
Слънчогледовото, тиквеното и лененото семе са водачи в тази категория. Мастните киселини с растителен произход са по-здравословни от тези, набавяни от животински продукти, а семената са идеален източник. За улесняване на усвояването им семената с по-твърда обвивка, като лененото и сусамовото, е по-добре да се консумират смляни. Допълнителен плюс на семената е високото съдържание на фибри, които действат като естествен регулатор на усвояването на мазнините от храната.

 

Яйца
Те предлагат много удобен вариант за едновременен прием на мазнини и белтъчини. Счита се, че тези два типа основни хранителни вещества са безопасни за комбиниране в едно хранене, защото не възпрепятстват взаимно разграждането и усвояването си.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Бобови култури
Основен плюс на храните от семейство бобови е високото съдържание на белтъчини и фибри. Повечето бобови култури обаче са богати и на омега-3 мастни киселини – например лещата, нахутът, грахът и др.

 

Полезните мазнини, които споменатите хранителни продукти осигуряват, съдействат за намаляване на лошия холестерол. Имат изразено противовъзпалително действие и при редовна консумация може да намалят риска от заболявания на сърдечносъдовата система. Освен това  те оказват благоприятно влияние и на мозъчната дейност и кожата. А възможността да си ги набавяме редовно само чрез храната е изключително удобство.