Специалисти твърдят, че консумацията на шоколад, съдържащ 70-80% какао е от полза за здравето. В 100 грама черен шоколад се съдържат желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, цинк, селен и голямо количество мед.

 

1. 


В тъмния шоколад се намират хранителни вещества с успокояващо действие. Черният шоколад облекчава състояние на отчаяние и намалява повишените нива на стрес и тревожност. Според проучвания хората, които хапват тъмен шоколад, подобряват когнитивните си способности. Продължителността и качеството на концентрацията при тях се подобряват.

 

2. 

Сладко-горчивото изкушение може да помогне за подобряване на общото здраве на очите. Подходящо е за хапване от хора със слабо зрение. Предотвратява появата на очни инфекции. Все още няма научни доказателства обаче за ефекта му срещу влошаването на зрението и дегенерацията на макулата.

 

3. 
Дори парченце тъмен шоколад дава сила и енергия. Включването му в ежедневното меню предотвратява появата на внезапна умора. Изключително ефективна е и консумацията му преди тежки физически упражнения. В случай на постоянна умора и замайване обаче, е добре да се направи консултация с лекар.

 

4. 

Черният шоколад съдържа множество антиоксиданти, които се справят с токсините, бактериите, свободните радикали и дори раковите клетки. Това го прави полезен за превенция от преждевременно стареене.

 

5. 

Диетолозите препоръчват консумирането на умерено количество тъмен шоколад за подобряване здравето на сърцето и укрепване на кръвоносните съдове. Той помага за циркулацията и кръвния поток. Освен че предотвратява увреждането на клетките, има и добър ефект срещу сгъстяване на кръвта в артериите. Съдържа минерали и витамини, които подобряват кръвообращението.