Медът е бил използван като естествен вид лекарство в продължение на векове. С него са лекували рани и са се предпазвали от бактерии. Дори днес медът не е забравен, заради лечебните си свойства...
 


1. Пийте мед с лимон и топла вода, за да подсилите имунната си защита. Допълнителната доза мед може да подобри имунната система и ви направи по-малко податливи на инфекции по време на зимния сезон. Това се дължи на съдържащите се антиоксиданти и полезни вещества с антибактериални свойства. Пийте по една чаша сутрин за здравословен старт на деня.
 


2. Ако обичате да подслаждате кафето или чая си, по-добре заместете лъжичката захар с мед. Медът има високо съдържание на захари, но е полезен за разлика от промишлената захар. Съдържа комбинация от фруктоза и глюкоза. Това го прави високо енергиен продукт - получавате прилив на енергия. Другата му положителна страна в този аспект е, че задържа прилива на енергия за по-дълго време, отколкото парче шоколад. Една филийка с мед "зарежда" колкото два шоколада!
 3. Някои изследвания сочат, че медът помага, ако искате да отслабнете. Когато се комбинира мед с топла вода, може да се подобри процесът на храносмилане и разграждане на мазнини.

 

 

4. Медът е добър вкусов заместител на сладкото, от което толкова се пълнее. Една лъжичка мед е достатъчна да задоволи жаждата за сладичко. Избирайте лъжичка мед или парче баклава?!
 

 


5. Медът се използва и в козметиката. Антиоксидантите, съдържащи се в него са полезни и за кожата. Веществата на меда я правят по-мека, еластична и здрава.