В кайсиите има висока концентрация на хранителни вещества. Ето няколко ползи от консумацията на плода през този сезон:

1. Подпомага очното здраве

Кайсията е богата на витамин А, С, каротеноиди и бета-каротин, могат да помогнат за намаляване на риска от проблеми със зрението. Дегенеративният ефект на свободните радикали може да доведе до катаракта. Той също потиска кръвоснабдяването на очите, причинявайки макулна дегенерация. Високите нива на бета-каротин подобряват притока на кръв към очите и намаляват свързаната с възрастта макулна дегенерация. В плода има и някои антиоксиданти, които имат леки филтриращи функции и по този начин подобряват зрението. 

2. Предотвратява ракови процеси

Замърсяването, слънчевите лъчи и други вредни условия през лятото благоприятстват развитието на свободните радикали в организма. Те възпрепятстват процеса на клетъчен растеж, което води до промени в ДНК на клетките и образуването на рак. Консумацията на кайсии може да намали тези рискове. Проучвания показват, че кайсиевите семена съдържат съединение, наречено B17, което дори може да подпомогне лечението на рак. В него има високи нива на витамин А и С, които стимулират имунната система. 

3. Засилва костната плътност


Кайсиите съдържат всички хранителни вещества, необходими за растежа и здравината на костите. Редовният прием на плода  може да намали риска от развитие на остеопороза. След консумация на плода възпаленията в тялото намаляват, болката при артрит и подагра също.

4. Осигурява по-добър баланс на течностите 

NEWS_MORE_BOX
 
Калият в кайсия помага за поддържането на баланса на течности в тялото, което гарантира, че енергията е равномерно разпределена между органите. Чрез здравословния баланс на електролитите тялото ни е много по-издръжливо. 

5. Грижи се за сърцето

Кайсията поддържа и здравето на сърцето. Изследванията показват, че хората, които ядат храни, богати на витамин С, а плодът попада в тази категория, по-рядко развиват сърдечни заболявания. Високите нива на диетични фибри премахват излишния холестерол от артериите, намаляват напрежението върху сърцето. Калият в кайсията регулира баланса на вътреклетъчните и извънклетъчните нива на водата, като по този начин регулира и кръвното налягане. Половин чаша истинки нектар от кайсия осигурява на тялото 10% от препоръчителното количество калий за деня.