Отдавна известна е ползата, която морковите носят за зрението. Тя се дължи на богатото съдържание на бета-каротини, които в организма ни се преобразуват във витамин А. Доказано е, че това дава защита срещу макулна дегенарация и катаракта. Проучване установява, че хората, които приемат по-голямо количество бета-каротин, са с 40% по-нисък риск от развитие на макулна дегенарация. 
 
Високите нива на бета-каротин действат и като антиоксидант, който предпазва клетките от увреждания, включително и от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Това забавя стареенето на клетките
 
Дефицитът на витамин А води до изсушаване на кожата, косата и ноктите, а адекватният му прием предпазва от поява на акне, бръчки, пигментация и неравен тен. 
 
Консумацията на моркови се свързва още и с понижен риск от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво. Според учените веществото фалкаринол, което също се намира в морковите, има противоракови свойства. 
 
Консумацията на моркови може да предпази и сърцето. Това се дължи на полезните бета-каротини, но и на алфа-каротините и лутеина.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Редовната консумация на моркови може да понижи нивата на холестерола, тъй като те са богати на разтворимите фибри
 
Изследователи от Харвардския университет установяват, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт
 
Морковите са полезни и за зъбите и венците. Консумацията им помага за почистване на устната кухина – с тяхна помощ се отстранят бактериите и стимулира отделянето на по-голямо количество слюнка. Същевременно минералите, които съдържат, предпазват зъбите от увреждания.