Изследователите констатират, че повечето жени, след като хапнат шоколад, чувстват едновременно вина и радост. Учените съветват да се насочваме към черния шоколад, когато се отдаваме на това удоволствие. Млечният съдържа повече захар и мазнини, докато белият няма никакви ползи за здравето. А какви по-конкретно ползи носи черният шоколад?
 
1. Мозък
 
Антиоксидантите в какаото се наричат полифеноли и могат да помогнат за повишаване притока на кръв към мозъка, като по този начин подобряват паметта и ума. 
 
2. Сърце
 
Епикатехинът е едно от съединенията, които са отговорни за горчивия вкус на какаото. То може да понижи нивата на кръвното налягане. Освен това, около 60 г черен шоколад седмично може да намали риска от инсулт с 20%. 
 
3. Енергия
 
Същият този епикатехин може да разшири митохондриалната функция на клетките. Това означава, че може да помогне за допълнителен приток на енергия. Експертите обясняват, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество от стимулиращия химикал теобромин съдържа той. 
NEWS_MORE_BOX
 
4. Настроение
 
Мазнините в какаовото масло могат да отключат естествените ендорфини и малки количества анандамида – химикал в мозъка, подобен на марихуаната. Но не бива да се безпокоим – това е прилив на щастие, а не „напушване“. 
 
5. За по-тънка талия
 
Проучване установява, че хората, които консумират шоколад, са по-слаби, в сравнение с тези, които не консумират въобще. Разбира се, все пак не бива да прекаляваме със сладкото изкушение.