Схващането, че най-важните неща често са скрити в малка опаковка, важи в пълна сила за пъдпъдъчите яйца с техните полезни свойства. Около 5 пъти по-дребни от кокошите, яйцата от пъдпъдък съдържат витамини, микро- и макроелементи в много по-големи концентрации. Освен това са много богати на биоактивни вещества, които облекчават проявите на алергичен ринит и астма – два от най-честите здравословни проблеми в сезона на алергиите.

 

Високо съдържание на витамини и минерали
В пъдпъдъчите яйца се съдържа голямо разнообразие от мастноразтворими и от водноразтворими витамини. Най-голямо е съдържанието на витамин А, D и Е, а представителите от групата на витамин В-комплекс са представени почти изцяло – В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12 присъстват във високи концентрации в жълтъка на пъдпъдъчето яйце. Впечатляващо разнообразие за толкова дребни яйца и доказателство, че пренебрегването на пъдпъдъчите яйца е напълно неоснователно. Още по-впечатляващо е разнообразието от микро- и макроелементи в яйцата от пъдпъдък. Присъстват желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, калций и др.


 

Благоприятен ефект върху кожата
В белтъка на пъдпъдъчето яйце се открива високо съдържание на аминокиселината лизин. Тя е ключова за активността на ензимните комплекси, участващи при производството на колаген за кожата. Лизинът е незаменима аминокиселина. Организмът не може да я произвежда сам, а набавянето й в необходимите количества трябва да става изцяло с храната. Пъдпъдъчите яйца са сред най-богатите хранителни източници на лизин.

 

Полезни за очите
Съдържанието на витамин А в пъдпъдъчите яйца е изключително високо спрямо теглото и големината им. Няколко от тях може да ни осигурят цялото необходимо за деня количество от важния витамин. Хроничният дефицит на витамин А е основна причина за развитие на различни зрителни нарушения във всяка възраст. Ролята на витамина за доброто зрение се изразява в подхранване на роговицата, поддържане естественото овлажняване на очите и осигуряване на суровина за производството на очните пигменти.

 

Подпомагат мозъчните функции
Пъдпъдъчите яйца са сред малкото хранителни продукти, естествено богати на витамин В4 – холин. Той се асоциира с мозъчните функции и се счита за много важен за добрата памет. Постоянното набавяне на необходимите количества холин са важна стъпка за поддържане на мозъчната дейност и превенция на невродегенеративните процеси.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Облекчаване проявите на алергичен ринит и астма
Една от основните реакции на имунната система, отключваща алергичната реакция, е освобождаването на голямо количество протеазни ензими от имунните клетки след попадане на алергени в организма. Тази реакция цели по-бързото унищожаване на алергените – в повечето случаи това са протеинови продукти, а протеазите действат за неутрализирането им. Високото количество отделени протеази отключва характерните за алергична реакция симптоми, наблюдавани при хора с ринит, астма и др. заболявания. Пъдпъдъчите яйца съдържат вещества, които инхибират производството на протеазни ензими и облекчават проявите при алергия.

 

Основен недостатък на пъдпъдъчите яйца е високото съдържание на холестерол. Изчислено е, че само в едно пъдпъдъче яице се съдържа почти половината от количеството холестерол, наличен в няколко пъти по-едрото кокоше яйце. Затова при хората, които стриктно съблюдават приема на холестерол, яйцата от пъдпъдък не са подходяща храна за ежедневна консумация.