Въпреки многото видове кореноплодни зеленчуци, всеки е с различен набор от хранителни вещества и ползи за здравето.


Лук

Лукът е популярен кореноплоден зеленчук, който е важна съставка в много ястия. Той е с високо съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти, съединения, които предпазват клетките от окислително увреждане и помагат за предотвратяване на заболявания. Всекидневното консумиране на лук значително намалява нивата на кръвната захар при хора с диабет. Лукът притежава също мощни противоракови свойства.


 

Сладки картофи

Сладките картофи са богати на фибри, витамин С, витамин А, манган и антиоксиданти, включително бета-каротин и антоцианини. Преглед на три проучвания показва, че яденето на сладки картофи всеки ден в продължение на 12 седмици, подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет. Поради съдържанието на витамин А, зеленчукът подобрява имунната система и предпазва от загуба на зрението.

 

Ряпа

Ряпата има отличен хранителен профил, като е изключително богат източник на витамин С, фибри, манган и калий. Витамин С повишава имунитета и намалява тежестта на респираторните инфекции, както и симптомите на обикновената настинка. Ряпата е идеална храна и за превенция от рак на стомаха, белите дробове и гърдата.

 

Цвекло

Цвеклото е с добро количество на фибри, фолиева киселина и манган. То съдържа и съединения, които помагат за разширяването на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане и подобряване здравето на сърцето. Проучвания показват също, че консумирането на цвекло може да увеличи притока на кръв към мозъка. Както ряпата, така и цвеклото има противоракови свойства и може да забави растежа и разпространението на раковите клетки.

 

Джинджифил

Джинджифилът е натоварен с антиоксиданти и по-специално със съединението, наречено гингерол, което има редица ползи за здравето. Джинджифилът е ефективен за намаляване на гаденето и повръщането и се счита за добра храна за бременни жени. Той може да намали болката и възпалението и да спомогне за облекчаване на менструалните болки. Джинджифилът се използва и от хора с остеоартрит. Той е чудесно допълнение към чай, напитки, супи, ястия, като придава приятен аромат.