Нездравословното хранене е сред най-натоварващите черния дроб фактори. Основната вреда идва от честото преяждане и от прекомерната консумация на преработени храни. Колкото и вредни да са за черния дроб обаче някои храни, толкова полезни за него може да бъдат други.

 

Експертите по здравословно хранене посочват няколко типа храни, които подпомагат пречистването на черния дроб от токсини и стимулират функциите на този важен орган. Редовната консумация на тези храни е сред най-ефективните естествени мерки за допълване грижите за черния дроб.


 

Чесън
Богат на селен и алицин, чесънът активира ензимни комплекси, които поддържат чернодробните функции. Дори в ниски количества, редовната консумация на чесън оказва благоприятен детоксикиращ ефект върху важния орган.

 

Грейпфрут
Грейпфрутът е сред най-пълноценните хранителни източници на глутатион – мощен антиоксидант с незаменим позитивен ефект върху черния дроб, помагащ и за ускоряване производството на протеини в чернодробните клетки. Освен това грейпфрутът е богат на витамин С, калий и фибри, които също носят своите ползи за важния орган.

 

Зеленолистни зеленчуци
Пресните зелени листни зеленчуци съдържат голямо разнообразие от биоактивни вещества, които оказват сериозен детоксикиращ ефект върху черния дроб и организма като цяло. Те подпомагат изхвърлянето на тежки метали, пестициди и други химикали, попаднали в кръвообращението или натрупани в чернодробната тъкан.

 

Ядки
Редовната консумация на ядки се посочва като универсално укрепващо здравето на черния дроб средство. Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, витамин Е и други биоактивни вещества, действащи като хепатопротектори. Те помагат за редуциране на омазняването на черния дроб и за укрепване мембраните на чернодробните клетки. Така предпазват черния дроб от увреждане и успешно допълват лечението на различни чернодробни заболявания. Оказват благоприятно влияние и върху секреторната функция на органа за стимулиране производството на чернодробните ензими.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пълнозърнести храни
Специализирано проучване сочи, че хората, които редовно консумират пълнозърнести продукти за сметка на такива от бяло брашно, много по-рядко развиват чернодробни нарушения.

 

Посочените храни са сред най-полезните за черния дроб и редовната им консумация помага както за поддържане функциите на органа, така и за превенция и допълващо лечение на всички типове чернодробни заболявания. Черният дроб разполага с уникалната възможност да регенерира своите структури и възможността за ускоряване на процеса чрез определени храни не бива да се подценява.