Храната играе важна роля за здравето на сърцето и може да повлияе на риска от сърдечни заболявания. Определени храни могат да повлияят на кръвното налягане, триглицеридите, нивата на холестерола и възпалението, като всички те са фактори за проблеми със здравето на сърцето. В списъка са включени някои от храните, които трябва да се консумират редовно, за да се поддържа сърцето здраво.


Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак и зеле са известни с богатството си от витамини, минерали и антиоксиданти. Те са добри източници и на витамин К, който помага за защита на артериите и стимулиране на кръвосъсирването. В някои проучвания е открита връзката между консумирането на листните зеленчуци и по-ниския риск от сърдечни заболявания. Анализ от 8 изследвания показа, че по-големият прием на зеленчуците, е свързано с до 16% по-ниска честота на сърдечносъдовите заболявания.


 

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са с високо съдържание на фибри, което спомага за намаляване на лошия холестерол. Включването на повече пълнозърнести храни в диетата, е свързано с 22% по-малък риск от сърдечни заболявания. Сред пълнозърнестите храни са кафяв ориз, овес, ръж, ечемик, елда, киноа и пълнозърнеста пшеница.

 

Мастна риба и рибено масло

Мастните риби като сьомга, скумрия, сардини и риба тон съдържат омега-3 мастни киселини, подпомагащи функциите на сърцето. В проучване на 324 души, яденето на сьомга 3 пъти седмично за 8 седмици, е довело до намаляване на кръвното налягане. Рибеното масло е друг вариант за получаване на омега-3. Доказано е, че то намалява триглицеридите в кръвта, подобрява артериалната функция и намалява кръвното налягане.

 

Орехи

Орехите са голям източник на фибри и микроелементи като магнезий, мед и манган. Консумацията на орехи може да намали лошия холестерол с до 16%. Проучвания установяват също, че редовното ядене на орехи, е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

 

Чесън

Съединението алицин, намиращо се в чесъна, е ефективно за понижаване на кръвното налягане. В изследвания се установява, че екстрактът от чесън възпрепятства натрупването на тромбоцити, което може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

 

Други храни, които оказват положително влияние върху здравето на сърцето, са: фасул, тъмен шоколад, домати, зелен чай, бадеми, ягоди, боровинки, къпини и малини и авокадо.