Омега-3 са вид мазнини. Може би щеше да бъде излишно толкова често да се споменават, ако не бяха вид мазнини без които човешкият организъм не може.


Омега-3 са жизненоважни, тъй като са градивен елемент от мембраната на клетките. Достатъчният им прием редуцира симптомите на високо артериално налягане, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и проблеми със ставите.


Омега-6 също са есенциално важни полиненаситени мастни киселини. Те обаче поддържат основно кожата и свойството на кръвта да се съсирва.


Докато по-голямото количество омега-3 не вреди на организма, по-голямото количество на омега-6 повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. За съжаление, обаче дори по-полезните мазнини, които се опитваме да консумираме в ежедневието си, съдържат много повече омега-6. Намират се в растителните масла - слънчогледово, царевично, както и в пилешкото месо, яйцата.


Негативният ефект на омега-6 обаче можем да регулираме с - омега-3.


Според резултати от най-новите проучвания здравословното съотношение между полиненаситени мастни киселини се постига с една част омега-3 на две-четири омега-6.Тиква
200 грама настъргана тиква съдържа 121 мг омега-3, което се равнява на 12% от необходима за деня доза. Тиквата е и богат източник на витамин А, почти толкова, колкото морковите, на витамин Е, С и цинк. Тази комбинация прави продукта полезен при възпалителни заболявания, включително и кожни, за поддържане на функциите на репродуктивната система.
Експерти препоръчват тиквата дори при диабет, не само при бъбречни проблеми, тъй като подобрява обмяната на веществата. Наличието на омега-3 мастни киселини прави плодовия зеленчук част от хранителния режим в профилактиката на сърдечно-съдови заболявания. Тиквата е полезна и при случаи на висок общ и лош LDL-холестерол.


Соя
Соята напоследък се споменава предимно с негативен оттенък. Факт е, че тази бобова култура от хилядолетия влиза в традиционната кухня на южно-източните азиатски народи. Соята се отглежда от 3000 години от китайците. Едва ли днес можем да си представим да липсва соевият сос. Соевите кълнове и тофуто – китайското сирене – са любими хранителни продукти на хора от цял свят.
Купа едамам – варена соя – осигурява малко над 1 г омега-3, което покрива дневната нужда на организма. Тези зелени бобчета съдържат обаче и омега-6 – 7,6 г. Полезното съотношение омега-3 и омега-6 мастни киселини е между 1:2-1:4, което означава, че соята трябва да се консумира с норма с цел профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.
Порция соя осигурява 41% от препоръчваното количество фибри на организма за деня, 49% от необходимото желязо и 18% калций. Освен това соята е източник на протеини, витамин К и фолиева киселина.


Втора част на материала