Според изследователи има някои храни, които могат да повлияят благоприятно на слуха. Ето кои са те.


1. Храни, богати на калий

Калият регулира течностите в организма. Той е важен също и за здравето на слуха, тъй като във вътрешното ухо има течност. То е частта от ухото, която превръща шума в импулси, които мозъкът тълкува като звук. Затова трябва да се ядат повече храни, които са богати на калий. Това са банани, авокадо, картофи, спанак, пъпеши, мляко, портокали, кайсии, домати и кисело мляко.


 

2. Храни, съдържащи фолиева киселина

Проучвания показват, че фолиевата киселина е от важно значение за способността на организма да генерира нови клетки. Възрастните хора, които имат ниски нива на фолиева киселина, имат по-голяма вероятност от получаване на пребивакус, свързан със загуба на слуха. Фолиевата киселина забавя загубата на слуха, а тя може да се намери в храни като месо, аспержи, броколи и спанак.

 

3. Храни, богати на цинк

Цинкът засилва имунната система и е отговорен за растежа на клетките и бързото заздравяване на раните. Полезен е също за предпазване от микроби, които могат да причинят инфекции в ушите. Някои от храните, в които може да се намери цинк, са: пилешко и свинско месо, кашу, бадеми, фъстъци, боб, грах, леща, стриди, тъмен шоколад, овес, стафиди, сушени боровинки и люспи от кокос.

 

4. Храни, съдържащи магнезий

 

Хората, които приемат магнезий са защитени от загуба на слуха, сочат проучвания. Според изследователи причината е в способността на магнезия да се бори с вредните ефекти от свободните радикали, тъй като той предпазва вътрешното ухо. Дефицитът му може да причини свиване на кръвоносните съдове и в резултат липса на кислород. Храните, които съдържат магнезий, са: плодове и зеленчуци като банани, артишок, картофи, спанак, домати, броколи, както и черен боб и кафяв ориз.

 

5. Храни, богати на омега-3 мастни киселини

 

В проучване се установява, че хората, които ядат храна, богата на омега-3 мастни киселини, са с 42% по-малка вероятност от загуба на слуха, свързана с възрастта. Храната, която е с най-голямо съдържание на киселините, е мастната риба като сьомгата, скумрията и херингата.