Един от водещите експерти по хранително отравяне в световен мащаб – Боб Марлър, разкрива някои от храните, които той отказва да консумира. Ето какво избягва да яде експертът, за да се предпази от хранително отравяне...
 
1. Сурови стриди
 
Марлър обяснява, че през последните 5 години случаите на отравяне с морска храна са повече, отколкото тези за предходните две десетилетия, а суровите стриди, по-специално, са нещо, което избягва категорично. 
 
Според него причината за увеличения брой на хранителните отравяния се дължи на затоплянето на водите, което води до разпространение на вредни микроби. Те в крайна сметка се озовават в храната, която консумираме. 
 
2. Предварително нарязани плодове и зеленчуци
 
Според експертът тях също следва да избягваме, когато пазаруваме. Колкото повече храната бива преработвана, толкова по-голям е рискът тя да бъде замърсена. 
 
3. Сурови кълнове
 
На пръв поглед те може да не като източник за хранително отравяне, но тези случаи са изненадващо често срещани. 
 
Експертите поясняват, че замърсяването се случва по време на покълването, когато зърната се поставят в топла вода. Тя е идеална среда за развъждане на бактерии
NEWS_MORE_BOX
 
4. Сурово месо
 
Марлър подчертава, че месото трябва да бъде готвено на 160 градуса по Целзий, за да се унищожат бактериите. Той не допуска в своето меню месо, което не е добре сготвено. 
 
5. Сурови яйца
 
Макар рискът от хранително отравяне, вследствие на консумацията на сурови яйца, днес да е значително по-нисък, в сравнение с преди две десетилетия, експертът се въздържа от тях. 
 
Той допълва, че пастьоризацията им не е опасна, но наличието на сурови яйца в някои напитки и храни би могла да бъде. Често пъти се случва да се изпуснат някои стъпки за безопасност, което да доведе до съдържанието на опасни бактерии напитките и храните.