Някои храни крият значително голям риск от отравяне. Бил Марлър, който е експерт в тази област, съставя списък с някои от тях, който е поместен на страниците на Food Poisoning Journal. Ето какво да не ядем…
 
1. Сурови кълнове
 
Леко сварените или сурови кълнове се свързват с повече от 30 бактериални епидемии от средата на 90-те години. През 2014 г бобови кълнове изпращат в болницата 19 души, заради натравяне със салмонела. Според Марлър тези храни не бива да се консумират изобщо. 
 
2. Недобре сготвено месо
 
При него има риск от заразяване с Ешерихия коли, Салмонела и други бактериални заболявания. Месото трябва да се готви при температура от 70 градуса по Целзий. Това е необходимо, тъй като бактериите от повърхността му може да попаднат вътре в него и така да ни заразят. 
 
3. Непастьоризирано мляко и сокове
 
В  практиката на експерта има случай  на няколко деца, развили хемолитично-уремичен синдром. Това е усложнение, причинено от инфекция с Ешерихия коли, и може да доведе до бъбречна недостатъчност. Причина за инфекцията е консумация на непастьоризиран ябълков сок. 
 
Според Марлър няма достатъчно голяма полза, която да оправдае риска от консумацията такива продукти. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
4. Сурови стриди
 
Стридите изпълняват функцията на филтър, който пречиства водата. Ако във водата има бактерии, те постъпват в стридите и се натрупват в тях. Консумацията на тези морски дарове може да доведе до хранително натравяне
 
В допълнение, повишаване на температурата в океаните може да повиши растежа на микробите
 
5. Сурови яйца
 
Макар през последните години случаите на натравяне от яйца да намаляват, те представляват опасност от заразяване със Салмонела. Препоръчително е яйцата да се консумират добре сготвени, за да се избегне този риск.