Фибри, или влакнини - всички знаем, че са полезни и трябва да ги приемаме с храната всеки ден. И въпреки това едва около 5% от хората си набавят препоръчителните дневни количества фибри – около 30-40 грама. Така дефицитът на фибри е сред най-често срещаните хранителни дефицити в световен мащаб.

 

Защо фибри?


Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, но могат да повлияят сериозно способността му да усвоява останалите типове хранителни вещества. В дългосрочен план ежедневният прием на препоръчителните дневни дози фибри помага за поддържане на идеално тегло, постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

 

Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар.

 

Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.

 

И двата типа фибри са задължителни за ежедневен прием, а най-лесният начин за това е чрез консумация на храни, богати на фибри. За щастие, има много такива, при това удовлетворяващи всеки вкус.

 

Храни, богати на фибри – топ 5

Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен продукт. Само едно авокадо може да осигури около 6-7 грама неразтворими фибри.

 

Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа около 5-6 грама влакнини.

 

Смокини (пресни или сушени) – и те се нареждат сред най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са сред най-балансираните хранителни продукти откъм съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки само 5-6 смокини дневно, можем да си осигурим около 15 грама фибри с почти еднакво съдържание на двата типа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Леща – купичка сварена леща съдържа около 10 грама фибри. Наред с бързото приготвяне и високото съдържание на белтъци и фолиева киселина, това я превръща в първенец сред всички бобови култури. Непосредствено след нея се нареждат бамята и грахът.

 

Артишок – този зеленчук внася необходимата екзотика в списъка и има защо. Това е водещият представител на заленчуците по отношение съдържание на фибри в една порция. Само 1 артишок може да осигури около една трета от препоръчителния дневен прием.

 

Включването не посочените храни, богати на фибри, към ежедневното меню е полезен ход във всяка възраст. Балансираният им прием в рамките на препоръчителните дневни дози е сред основните изисквания за здравословно хранене.