Първа част на материала

 

Цитрусови плодове и някои други
Гладката и еластична кожа може да се поддържа ефективно с цитрусови плодове, което се дължи на високото съдържание на витамин С в тях.

Витамин С е една от основните съставки в козметичните кремове. Спомага образуването на колаген в организма, който е основен градивен елемент на кожата. Обикновено на възраст около 35 години организмът започва да губи способността да произвежда колаген. Именно от тогава и кожата започва да се отпуска. Портокалите, грейпфрутите, въобще цитрусовите плодове, черешите, доматите и чушките могат да се превърнат в средство за поддържане на еластичността на кожата и забавяне на процеса на увисването й и образуването на бръчки.


Морски дарове
„Хапвайте стриди и кожата ви ще придобие перлен вид.“ В това твърдение има не малко истина. Морските деликатеси са основен източник на омега-3 мастни киселини и цинк, които благоприятстват за здравия външен и жизнен вид на кожата.Не случайно рибата се препоръчва като продукт, укрепващ общото здраве. Ефективността на Средиземноморската диета се дължи на полезните полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в морските продукти, особено в стридите и мазните видове риба, като сьомга. Когато осигуряваме достатъчно количество на организма, предпазваме кожата от изсъхване. Както те, така и цинкът, действат противовъзпалително. Това освен, че предотвратява появата на пъпчици, екзема, псориазис, предпазва кожата от стареене - възпалението допринася за бързото й стареене. 

 

Омега-3 предпазват от натрупване на лош холестерол, което е важен фактор за добро кръвообращение. До кожата стигат най-фините кръвоносни съдове, така че за жизнения й външен вид действително необходимо е да се грижим и за доброто кръвообращение и в най-периферните съдове.
Цинкът е минерал с висока ефективност срещу акне. Изявата на заболяването зависи от нивата на тестостерон в организма. По-високата концентрация на хормона води до повишена продукция на мастните жлези и отделяне на мастен себум по кожата. Цинкът спомага метаболизма на тестостерона, освен това участва в процесите на обновяване на кожата – образуване на нови клетки и изтласкване на старите слоеве към повърхността. Обновяването на кожата осигурява сияещия й вид. 
Подобен ефект имат и орехите, маслото от ленено семе, елдата, авокадото и гъбите.

 


Приемът, обаче, на всяка една от споменатите съставки във вид на хранителни добавки, дори и при комбинации, не носи същите ползи както консумацията на храните, които ги съдържат. Така че изготвянето на хранителен режим, който съдържа продуктите, е ефективният начин да поддържаме тонуса на кожата си в комплекс с малко фитнес и избягване на стреса.