Чаша прясно мляко е първата асоциация на много хора, когато си представят храни, богати на калций. Това безспорно е правилна асоциация, защото в чаша мляко има около 250 мг от важния микроелемент. Факт е обаче, че има хранителни продукти, които съдържат и по-високи дози от него. Хората, които искат редовно да си набавят високи дози калций, могат да разчитат на достъпни и вкусни алтернативи на прясното мляко и млечните продукти. В допълнение алтернативните източници на калций са богати и на други хранителни вещества, които млякото не осигурява.

 

Нахут
100 г нахут осигуряват 105 мг калций. Това означава, че само една порция от салата или друга гозба, съдържаща този полезен бобов продукт, може да оспори ползите от 1 чаша мляко по отношение съдържанието на калций. Хубавата новина е, че микроелементът запазва съдържанието си независимо от методите за кулинарна обработка на нахута. Към калция трябва да добавим и високото съдържание на фибри и белтъчини.


 

Зеленолистни зеленчуци
2 купички спанак или листа от ряпа, синап или лапад осигуряват около 400 мг калций. Сурови, варени или в състава на смути, зеленолистните зеленчуци са успешна  и много по-нискокалорична алтернатива на млякото като източник на калций.

 

Бадеми
Комплексните здравословни ползи от бадемите се дължат на високото съдържание на витамин Е, фибри и калций. Сред всички от най-често потребяваните ядки бадемите са с най-високо съдържание на микроелемента. Шепа сурови или печени бадеми осигурява над 300 мг калций и предлага вкусна и полезна алтернатива на чашата прясно мляко.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сушени смокини
100 г сушени смокини осигуряват около 200 мг калций. Той е допълнен от високи дози фибри и антиоксиданти. Уви, високо е и съдържанието на калории, но балансираният хранителен режим може да елиминира този недостатък, особено в случаите, когато се търси повишаване приема на калций. Сред плодовете трудно може да се намери аналог на смокините по отношение съдържанието на важния микроелемент. Така сушените смокини са сред най-подходящите десерти при хора, нуждаещи се от по-високи дози калций.

 

Плодове, зеленчуци и ядки – посочихме водещите продукти в тези категории по отношение съдържанието на калций. За логичен завършек и за допълване на разнообразието може да се добавят и семената от чия. В 100 г от тях се съдържат около 600 мг от въпросния микроелемент – рекордна доза, която заслужава внимание.

 

Дали като алтернатива на млякото, или като средства за разнообразяване приема на калций, посочените породукти може да подпомогнат набавянето на необходимите дневни дози от него.