Храната, която ежедневно се консумира, играе важна роля за цялостното здраве, а в частност и за това на кожата. Въпреки че е трудно да се избере храна, която едновременно да бъде вкусна и полезна за здравето, все пак има и такива продукти. Предлагаме ви някои тях, които подпомагат кожата, като й придават здраве и младежки вид. 
 

1. Ленено семе

То е богато на омега 3 мастни киселини, които играят важна роля в контролирането появата на старчески петна и фини линии. Проучване в областта сочи, че ежедневната консумация на ленено семе спомага за облекчаване на зачервяванията и раздразнението и прави кожата да изглежда свежа и мека. Лененото семе спокойно може да се добави към овесените ядки сутрин, към смутито или любимия сладкиш. 
 

2. Лилави и сини плодове

Тези плодове са сред най-добрите храни, подпомагащи вида и здравето на кожата. Боровинки, къпини, сливи са богати на антиоксиданти, за които е известно, че предотвратяват уврежданията от свободните радикали. Лилавите и сини плодове запазват младостта на кожата за по-дълго. 
 

3. Слънчогледови семки 


Отличават се с високото съдържание на витамин Е – важно хранително вещество и мощен антиоксидант, който защитава кожата от вредите на слънцето. Те могат да се добавят към салати, овесените ядки и др.
NEWS_MORE_BOX
 

4. Сладки картофи

Сладките картофи са с високо съдържание на витамините A и C, които са необходими за красотата и здравето на кожата. Витамин C стимулира производството на колаген, който поддържа кожата гладка и еластична. 
 
Витамин А е антиоксидант, който противодейства на свободните радикали и в този смисъл предпазва от рак на кожата.