Плодове, зеленчуци, семена и всички растителни храни, които са с висока хранителна плътност, подпомагат оптималното функциониране на организма. Органите работят денонощно в борбата със свободните радикали и клетките непрекъснато се обновяват, за да поддържат организма във форма. 
 
Сред всички растителни храни, все пак има някои, които се открояват със своите мощни очистващи свойства. Предлагаме някои от тях...

1. Цвекло

Този зеленчук е с високо съдържание на антиоксиданти, наред с редица други хранителни вещества, които са полезни за детоксикацията на организма. Сред тях е бетаинът, който помага за елиминиране на токсините в черния дроб. 
 
Цвеклото е ценен източник и на фибри, както и на пектин, който се свързва с тежките метали в червата и предотвратява абсорбирането им. Коренният зеленчук може да се консумира в суров и варен вид. 

2. Глухарче

Растението е с богато съдържание на фитонутриенти, съществени за процеса на детоксикация. От години глухарчето се използва за стимулиране на черния дроб и подпомагане на бъбречната функция. Бъбреците филтрират отпадъчните продукти в организма. 
 
Глухарчето може да се консумира като добавка към салата или под формата на чаен екстракт. 

3. Вода


Въпреки че очистващите сили на водата са добре известни, мнозина не консумират достатъчно.
NEWS_MORE_BOX
 
Водата е от основно значение за придвижването на отпадъците през стомашно-чревния тракт, като по този начин облекчава функцията на бъбреците и черния дроб. Според правилото се нуждаем от 8 чаши вода дневно. Истината е, че всеки организъм има своите специфични потребности, което означава, че нужното количество може да бъде повече или по-малко от посоченото. 

4. Пробиотици

В тях се съдържат полезни бактерии, които подпомагат баланса в чревната флора. По този начин се поддържа здрава храносмилателна система. Пробиотични свойства съдържат и храните, преминали ферментация, като кисело зеле, кимчи, комбуча.