Високият холестерол е един от водещите фактори, които допринасят за повишаване на сърдечносъдовия риск. Според Испанската асоциация по сърдечносъдово здраве, пациентите, които имат хорестерол по-висок от 240 mg/dL имат двойно по-висок риск от развитие на инфаркт на миокарда, отколкото тези, при които стойностите са около 200 mg/dL. Когато организмът не може да усвои холестерола, който циркулира в кръвта, той се натрупва в стените на съдовете, те стават по-ригидни и се наблюдават атеросклеротични изменения.

 

Начинът ни на хранене е от ключово значение за нивата на холестерола в кръвта. Диетата, богата на зеленчуци, се свързва с успешно поддържане на по-ниски нива на холестерола. Ядките и бялата риба, които са ценни източници на Омега-3 мастни киселини, също допринасят за ефективно поддържане на липидния профил в референтни граници. Колкото до храните, които трябва да избягваме, не всички, които съдържат холестерол трябва да бъдат изключени от диетата. Яйцата, например, съдържат холестерол, но са и пълноценен източник на висококачествени белтъчини и други хранителни вещества. Ето защо е важно да ги включим в храненето, но да ги консумираме с умереност.


 

Храните, които представляват истинска опасност за сърдечносъдовото здраве, тъй като повишават нивата на холестерола, особено при предразположеност, са тези, които са богати на наситени и трансмазнини. Те повишават стойностите на “лошия” LDL холестерол, който се натрупва в стената на кръвоносните съдове. Учени от Университета в Харвард са предложили списък от 4 групи храни, които е препоръчително да се изключат от менюто при висок холестерол.

Червено месо

Телешкото, свинското и агнешкото месо са богати на наситени мазнини. Ето защо е важно да избягваме хамбургерите, колбасите и другите по-мазни месни изделия. Учените подчертават, че не трябва да се избягват напълно тези видове месо, но да ги консумираме умерено. Червеното месо е ценен източник на желязо, което трудно може да бъде набавено от други източници. Освен това, то се усвоява по-лесно от организма и е важно за пациентите с анемия. Червеното месо може да се консумира в порции от 85 грама. То не трябва да бъде основният източник на протеини в диетата. Други видове месо - сред които рибата и бялото месо, както и някои зеленчуци, са отличен източник на белтъчини и не предизвикват повишаване на холестерола.

Пържени храни

При пържене значително се увеличава калорийната стойност на храната. Освен това, при излагане на високи температури, олиото отделя токсични вещества, каквито са хидропероксидите и свободните радикали, които водят до окислителни процеси в клетките и улесняват натрупването на холестерола.

Колбаси и преработено месо

При висок холестерол е важно да не консумираме преработени меса и колбаси. Те не съдържат никакви полезни хранителни вещества. Освен това, те се изработват от най-мазното месо и съдържат високи количества холестерол и наситени мазнини. Колбасите имат високо съдържание на сол, която води до задържане на течности и влошаване на хипертонията.

Промишлени сладки изделия

Обикновено тези сладкиши се приготвят с масло или растителни мазнини, каквото е палмовото масло. Препоръчително е да се избягват или да се заместват с домашно приготвени сладки изделия, приготвени със зехтин, пълнозърнесто брашно, обезмаслено мляко, банан и други алтернативни съставки.

 

Източник:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/alimentos-no-comer-colesterol-alto-harvard_7980